torsdag 9 juli 2009

Vaniljfylld vetekrans med marsipan

I morgon ska jag och min vän J åka till Ullared och shoppa loss lite, övernattning blir det med, så Gekås i morgon kväll och lördag förmiddag så vi orkar gå igenom affären ordentligt. Skoj ska det bli. Kvar på hemmaplan blir M med barn som får besök av J's sambo med barn så hemma kan det nog bli livat =). Därför har jag bakat lite så att dom kan få en liten lugn stund under en fikapaus och givetvis kommer nog en liten bit av dessa ljuvliga kransar även hamna i våran fikakorg.


3 stora kransar

150 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
1 ägg
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
15-16 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
2 dl vaniljkräm (marsan)
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
250 g marsipan
Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker


1. Rör smör och socker vitt och poröst. Rör ner ägget.

2. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken. Rör tills jästen löst sig.

3. Klicka ner ett par matskedar av smörblandningen i degvätskan. Tillsätt saltet och 12 dl av mjölet. Rör snabbt samman till en slät men lös smet. Täck med bakduk. Låt jäsa i ca 30 minuter.

4. Tillsätt resten av smörblandningen och det sparade mjölet. Arbeta samman till en blank smidig deg.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre jämnstora bitar.

6. Fyllning: Blanda alla ingredienser (utom marsipanen) till en slät massa. Riv marsipanen.

7. Kavla ut varje degbit till en rektangel och fördela fyllningen jämnt över dem. Strö över den rivna marsipanen. Rulla samman och forma till runda kransar på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.

8. Sätt ugnen på 200 °.

9. Skär ytliga snitt tvärsöver de färdigjästa kransarna. Pensla med lätt uppvispat ägg och strå över pärlsocker.

10. Grädda kransarna i nedre delen av ugnen i 18-20 minuter.

13 kommentarer:

Katja sa...

Mums så allt ska se så himla gott ut här juh.. ler.. Haft en bra somma än så länge?

Mia sa...

Åhh vad gott det lät. Detta ska jag pröva fast jag hoppar isåfall över marsipanen.
Hoppas ni får det trevligt på er shoppingresa och att ni hittar mycket fint =)

promenader på landet sa...

Vad smaskiga de ser ut tack för tipset! Ha det så jättebra i Ullared vi pratade också om att åka dit på semestern. Stor kram från Maria

Frostrosor sa...

Vilka snygga kransar! Jag bakade också vetebröd idag, blev bullar i långpanna för min del.
Hoppas att ni får en trevlig tur imorgon!

Lisa sa...

vilken fantasktisk mamma/fru! detta är verkligen den typen av bakverk jag INTE kan baka men önskar att jag kunde!

Lena sa...

Men vad gott det ser ut
Kram lena

bakmammorna sa...

oj det ser underbart ut! hoppas du handlade riktigt mycket på ullared- härligt!

Anonym sa...

Låter supergott! :P

Är jätte avundsjuk på er Ullared resa.. ;) Skulle mer än gärna hänga på! :) Ha det så kul!

Stephanie sa...

TÄVLING! vinnaren vinner en ny headerdesign ! :D

kockajäveln sa...

detta va en mumsig blogg:) Tänkte bara tipsa dej om dirty weekend som dragit igång på The Strange bakery ikväll..Smaskiga recept mellan 18-23 fredag till söndag varje helg.

CrimsonAnna sa...

Hej:) Kul att du hittade till min matblogg. Jag kommer definitivt kika in här igen för jag har redan hittat ett recept jag vill prova:)
Välkommen åter til min blogg.

P.S. Klappa om Ettan från mig-min faster har 3 stycken aussies. Vilken färg är hon.

Marias Kakburk sa...

Tack,ja det är riktigt gott!:)

De där såg inte helt fel ut heller:)

Kram!

åsa - hello sugar! sa...

oj så gott! hoppas resan var riktigt härlig och att ni shoppade loss ordentligt i ullared! :)