måndag 9 november 2009

Kladdkaka med smulig chokladtopping

Tanken var att att bjuda på en frusen Dumletårta på Fars dag, dock blev jag inte alls nöjd med marängen utan den blev mjuk och svampig, vet inte om tanken var att den skulle vara sådan eller om det var något annat som gick fel. Iaf valde jag att göra något helt annat ist och valet föll på denna kladdkaka. Receptet har jag hittat på Matklubben.


200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
Topping:
75 g smör
3/4 dl socker
3/4 dl sirap
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
ca 2 ½ dl frosties flingor

Sätt ugnen på 200°.
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Smält smöret till kakan och bryt ner chokladen och låt den smälta i smöret, rör till en jämn smet.
Vispa äggen lätt med sockret och blanda i chokladsmeten. Blanda mjöl, salt och vaniljsocker och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 14 minuter. Låt svalna helt.

Smält smöret till toppingen i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, grädde och kakao. Låt koka upp. Låt koka under omrörning på medelvärme tills kolan tjocknat och det blir en "gata" i smeten när man drar sleven längs kastrullens botten. Använd gärna termometer, den är klar vid ca 110 °. Dra kastrullen från plattan och rör ner flingorna och rör runt.

Lossa kakan från formen och bred på smeten i ett jämnt lager och låt stelna.

23 kommentarer:

  1. Borde kunna fungera med krossad daim ovanpå också:)

    SvaraRadera
  2. men... var den god då? ;) den ser jättegod ut iaf!

    jag får nog spara receptet och testa själv. även om jag insett att det kommer att ta mig flera år att gå igenom min "testhög" och sagt åt mig själv att inte spara på mig fler recept innan jag gått igenom den. men vad tusan, det finns ju så mycket gott man vill testa!

    SvaraRadera
  3. Men hjälp vad farligt gott det här såg ut :-)

    SvaraRadera
  4. Haha, ja min pappa är inte heller nån som älskar linser, men han får stå ut;)
    Ett annat bra alternativ är zucchinibiffar lr rotfruktsbiffar, minst lika gott:D
    Tror jag använde ungefär ½ tsk salt.. Använder alltid grovsalt så det blir ju lite annorlunda :)

    Nu blev jag grymt sugen på bakpotatis!! Såg ditt tidigare inlägg,, ;)

    SvaraRadera
  5. Choklad måste vara det godaste som finns och den där kakan med toppingen mmmmm farligt god!

    SvaraRadera
  6. Ser supersmarrigt ut. På något vis vill jag äta den med banan! typ skivad banan under toppingen :)

    SvaraRadera
  7. MMM ser riktigt god ut!!!!!

    SvaraRadera
  8. kladdkaka är ju aldrig fel och det här skulle jag vilja kalla för en kladdkaka deluxe, den ser sååå smarrig ut!

    SvaraRadera
  9. Oh my god! Sådana här kakor borde vara förbjudna! Den ser helt underbar ut.

    SvaraRadera
  10. Vilken rolig variant på kladdkaka!

    SvaraRadera
  11. Gott! Kul med Frosties, det var längesen. Jag hade en period när jag åt det jämt och ständigt förr...

    SvaraRadera
  12. Wow!
    Vilken annorlunda version!
    Kan tänka mig att det blev gott med det krispiga däruppe....

    SvaraRadera
  13. Nämen dra mig baklänges så gott det ser ut:)
    Kram Lallis

    SvaraRadera
  14. Men så god den ser ut!! Jag har precis bakat en mjuk pepparkaka som jag snart skall sätta tänderna i..! Mums!

    SvaraRadera
  15. Läckert!

    Den där farsdags tårtan du kikade på helt fantastisk. Men behövde ett dygn i kylen för att komma till sin rätt!

    SvaraRadera
  16. Såg inte helt fel ut!!! Kanske skulle försöka mig på att göra nått sånt till helgen ,måste väl försöka fjäska lite för mamma som kommer på besök... Annars finns det ju ett kondis i närheten... Tur det!!

    SvaraRadera
  17. Wow så gott med den där toppingen på en smarrig kladdkaka, åhhh nu måste jag baka idag med hihi !

    SvaraRadera
  18. Vilken temperatur ska det vara på ugnen?

    SvaraRadera
  19. Anonym: Ojdå, ser att jag missat ugnstemperaturen. Ugnen ska vara 200°.

    SvaraRadera