fredag 12 mars 2010

Choklad- och valnötskaka

Då var man hemma igen efter en semestertripp till Danmark och Skallerups klit. Hur mycket bus och bad som helst. Härliga dagar och trevligt sällskap! Dessutom börjar kännas riktigt fint med foten, visst är det fortfarande ömt och lite stelt och den svullnar upp emellanåt men det går åt rätt håll. Sjukskriven är jag i nästan två veckor till och sedan hoppas jag att det ska funka att gå tillbaka tilll jobbet.

Denna Valnötskaka är en riktigt saftig och god kaka, dessutom håller den sig saftig länge, vilket ju har varit bra när den fått följa med oss på våran tripp och då var den lika saftig och god dag 1 som dag 5.


3 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
100 g valnötter, malda eller finhackade
75 g mörk choklad, hackad
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Glasyr:
75 g mörk choklad, hackad
2/3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en sockerkaksform, 2-2½ liter.
Vispa ägg, strösocker och farinsocker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken och rör ner det i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dom i smeten och rör smeten jämn. Häll i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen 40-45 minuter. Låt den stå kvar i formen några minuter, stjälp sedan upp den på ett fat och låt den svalna helt med formen över sig.

Glasyr: Koka upp grädden och ta av den från plattan. Rör ner den hackade chokladen och rör tills all choklad smält. Låt svalna något. Häll sedan glasyren över kakan.

Låt kakan stå kallt i minst 1 timme innan den skärs i bitar.

14 kommentarer:

  1. åhå, den där chokladen såg inte helt äcklig ut. Jösses så gott!

    SvaraRadera
  2. Vad skönt att höra att det går åt rätt håll med foten och nu har då ju fått testa den lite när ni varit på resande fot..
    Så trevlig det lät, man behöver lite utflykter ibland..
    Här lyser solen idag och det är värsta vår vädret..
    Kakan verkar jättegod.
    Trevlig helg

    SvaraRadera
  3. Det där såg ju inte alls äckligt ut!!! MUMS va sugen jag blir! Trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Vad härligt med en liten semester:) Och så himla skönt att foten är bättre!
    Den där chokladkakan ser farligt god ut!

    SvaraRadera
  5. Yummy yummy! Ser grymt gott ut!

    SvaraRadera
  6. Hallå där!
    Vad kul det verkar som ni haft, härligt med bus och att umgås ordentligt.
    Stackars foten förresten men det verkar ju gå åt rätt håll.
    Kakan måste jag ju bara prova att göra mums såg det ut.
    Dessa husdjuren när verkligen inget att lita på du :)
    Ha en fin kväll
    Kram Lena

    SvaraRadera
  7. Härligt att få komma iväg lite. Skönt att du är på bättringsvägen med foten.

    Ha en riktigt bra helg!
    Kram Ullis

    SvaraRadera
  8. Måste varit skönt med lite utflykt och en fot som är på bättre humör! :) Härlig kakan ser ut! Trevlig helg på er! Kram från oss på ön...

    SvaraRadera
  9. Vad snyggt det blev med glasyren sådär! Kan tänka mig också att den blir riktigt saftig och god. Skönt med en liten utflyckt

    SvaraRadera
  10. Som vanligt börjar snålvattnet att rinna så fort man går in hos dig..haha! Peach melban gjorde jag till jul..och var smaskens. Kanske lite mindre socker nästa gång. Choklad-marängtårta blev högt uppskattad av grannarna när vi hade över dem. Receptet har nu vandrat vidare..bara så du vet.*ler* Visst ÄR det skönt att vintern börjar förlora sitt grepp nu..Vårkänslor lurar om hörnet..och växter ska planteras. En liten paj brukar energin oxå räcka till.
    Ha en häärlig o skön helg!
    Kram Ninni

    SvaraRadera
  11. Kul med en så hållbar kaka. Och vad roligt med Danmark och lite ledighet! Hoppas du får en mysig lördagskväll med Melodifestival och god mat!

    SvaraRadera
  12. Choklad & valnötter ihop är ju så gott & din bild får det att vattnas i munnen ! :)

    SvaraRadera
  13. Tack för tipset. Har bakat den idag och jisses så god!!!!

    SvaraRadera