lördag 30 maj 2009

Chokladkrämspaj

Nu ni, ska jag fresta er med en riktig goding eller vad säger ni om en mördegspaj med en härlig kräm av choklad och med en liten ton av kaffe. Denna avnjöts i trevligt sällskap i kvällssolen på J och J's altan med en kopp gott kaffe. Mums säger jag.

ca 8 pers

Mördeg:
175 g vetemjöl
2 tsk kakaopulver
130 g smör (välj riktigt smör, blir så mycket godare än margarin)
25 g socker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 gelatinblad
125 g socker
3 äggulor
1 msk majzena
6 dl mjölk
2 msk snabbkaffepulver
350 g mörk choklad, hackad i mindre bitar

Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.

Lägg ingredienserna till mördegen i en mixer och kör ihop till en deg. Tryck ut degen över formens botten och högt upp på kanter i ett jämnt lager. Grädda ca i 20 minuter. Låt mördegsformen svalna.

Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa samman sockret med äggulorna, majzenan och lite av mjölken i en skål. Koka upp resten av mjölken tillsammans med kaffepulvret och häll den över äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm den försiktigt under omrörning tills smeten har tjocknat. Får ej koka. Ta av från värmen och krama ur gelatinbladen och vispa i gelatinet tills det har smält. Tillsätt chokladen och rör om tills den har smält. Låt svalna en aning och häll sedan smeten i mördegsformen.

Låt stå några timmar i kylskåpet tills fyllningen har stelnat.

Servera med vispad grädde.

17 kommentarer:

  1. Herrejösses vad den såg delikat ut !
    Min morbrors fru brukar göra en "Tryffelpaj" som är gudomligt god. Ska se om jag har kvar receptet på datorn så kan du få det =) Med kokosfett i bland annat.
    Den går verkligen inte av för hackor !
    Vi har verkligen haft tur med vädret i helgen, hoppas det håller i sig ! Många kramar

    SvaraRadera
  2. Men jisses så god den såg ut..
    Den där måste man ju absolute pröva..
    Nä nu ska jag ut i solen och rensa lite ogräs..
    Ha en bra dag.
    Kram
    Therese "växelhäxan"

    SvaraRadera
  3. Den ser verkligen underbar ut! Hoppas ni får en härlig söndag i det underbara sommarvädret! =)

    SvaraRadera
  4. men vad du frestas :) hoppas att inte pajen smälter bort i solen, ha en trevlig söndag!

    SvaraRadera
  5. Åh, jag tror jag dör en liten smula... och kommer till kakhimlen! Herrejösses så god den såg ut! Hög och fin!

    SvaraRadera
  6. Åååh vad sugen jag blev nu då.

    SvaraRadera
  7. Den ser väldig god och krämig ut mums gott med choklad och en kopp stark kaffe .ha det bra

    SvaraRadera
  8. Amen herreguud vilken kaka..mums=)
    KRAMIS

    SvaraRadera
  9. snacka om frestelse!!! ååååå så gott det ser ut!

    SvaraRadera
  10. men ojojoj, det där var någonting i min smak!

    SvaraRadera
  11. Ja den du! Den såg ju helt gudomlig ut. Mums så gott! Är den från den där Chokladkokboken?

    Nadja

    SvaraRadera
  12. Åh,man riktigt känner hur den smälter i munnen.
    Tack för alla härliga recept!
    /Cathrin

    SvaraRadera
  13. Ja, det är roligt att dom filmar in filmen så nära där jag bor! :)
    Gillar Göta kanal filmerna så jag hoppas att denna oxå blir bra! :)

    Hur har du haft det i helgen då?
    Kramar

    SvaraRadera
  14. Åh, den här såg ju helt underbar ut! Känns inte så nyttig med all choklad, men nångång kan man ju få unna sig =P Här fanns det så mycket recept att jag tar och länkar direkt och tittar in snart igen!

    SvaraRadera
  15. Jag är mållös. Gud vilken paj alltså! Måste bara bakade den! Måste!!

    SvaraRadera
  16. Halleluhja! Denna paj ser och låter hemskt god. Och jag gissar på att det var den oxå. :)

    SvaraRadera