måndag 29 juni 2009

Fylld benfri kotlett och Ratatouille

Har man bråttom nån dag ska man kanske inte ge sig på denna rätt för det är lite pyssel och det tar tid i ugnen, men känner man att tiden finns och man vill äta något supergott med det där lilla extra tycker jag verkligen ni ska testa detta, så himla gott!


4-6 pers beroende på storlek på köttet

runt 1 kg benfri kotlett
200 g philadelphia vitlök & örter
4 skivor källarrökt skinka
4 soltorkade tomater i olja, strimlade
flingsalt med chilismak och peppar
grillkrydda
smör till stekning
Ratatouille:
6 schalottenlöker eller 1 stor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, skivad
1 gul paprika, i tärningar
½ squash, i tärningar
½ aubergine, i tärningar
2 tomater, tärnade
1 burk krossade tomater
salt och peppar
torkad dragon
italiensk salladskrydda
lökpulver
en liten skvätt balsamvinäger

Sätt ugnen på 175°.

Skär bort fett och hinnor från köttet. Skär köttet så du får en stor rektangulär bit. Det får du om du skär nästan helt igenom köttet ungefär 1 cm upp från undersidan, parallellt med skärbrädan. Vik över köttet och skär vidare på delen som är tjockast, nästan helt igenom och vik upp. Beroende på hur tjock biten är kan man skära vidare eller så anser man sig som klar när man har en rektagulär bit som sedan ska gå att rulla ihop som en rulltårta. Svårt att förklara men hoppas ni är med på vad jag menar.



Bred på osten och lägg på skinkskivorna och dom strimlade tomaterna. Salta och peppra. Rulla ihop från kortsidan. Stick i tandpetare så skarven hålls ihop. Krydda köttbiten med grillkrydda runt om och stek i stekpanna runt om så att den får fin färg.

Lägg i en ugnssäker form som det är lite vatten och smör i på botten. Sätt in i mitten av ugnen och stick i en köttermometer i mitten på köttet. Köttet är klart när termometern visar 75°.

Ratatouille: Värm olja i en gryta. Lägg i löken och vitlöken och låt fräsa en stund utan att ta färg. Häll på grönsakerna och dom krossade tomaterna. Låt puttra några minuter. Smaksätt med kryddorna och lite balsamvinäger. Låt småputtra i minst 20 minuter, gärna längre eftersom den bara blir bättre ju längre den får småputtra.

16 kommentarer:

  1. Oj så gott! Vilken läcker middag! Och det ska få ta sin lilla tid ibland! Påminner mig lite om när vi lunchar på IKEA, helstekt kotlettrad med pommes, bea-sås och ratatouille, det tar jag alltid, det är ju bara sååå gott! Denna fyllda kotlett ska jag absolut prova nån dag! Såg riktigt smarrigt ut!

    SvaraRadera
  2. Denna rätt verkar vara för avancerad för mig.
    Men nu har jag härmat din goda gräddfilssås och den ska stå tills imorgon och dra till sig =)

    SvaraRadera
  3. Gud vad gott!!
    Jag har gjort nästan precis likadant, fast istället för färskost hade jag mozzarella och kallrökt skinka.
    Jättegott och väl värt "besväret" !

    Ha en bra dag!
    Kram Åsa!

    SvaraRadera
  4. Det ser supergott ut! När ska du öppna restaurang? Så jag kan komma och äta hos dig. ;)
    Du är så duktig. Själv känner jag mig lite halvdålig vid spisen och orkar inte ta tag i något rejält.

    Ha det så gott i solen! Bada mycket! Och strunta i alla jobbiga hushållssysslor. Bättre att njuta före! (hm, säger hon som inte klarar av det själv. Ha ha).

    Svalkande kramar! :)

    SvaraRadera
  5. Jag ser att jag står som länk hos dig. Glad jag blir.
    Jag gör likadant. Länkar till dig på min sida. Du är ju min matguru! ;)

    Kramar

    SvaraRadera
  6. Ser jätte gott ut, skulle inte du kunna sätta in något recept på någon picknick mat man kan ha med sig men som fortfarande är bra mat? :)

    SvaraRadera
  7. gott! och ratatoulli kan inte bli annat än lyckat.

    ha en fin dag i solen!

    SvaraRadera
  8. Himlars så gott det såg ut, förstå om du kunde skicka upp lite mat...
    Här är det "fuskmat" hela tiden, fil, sallad, kräm och ibland har det blivit kiosken som fått stå för matlagningen...
    Är ju så varmt och skönt så jag fuskar med matlagningen...

    SvaraRadera
  9. sv: Visst är det så! Tack så mycket :)

    Det där ser supergott ut!! Svårt att göra??

    SvaraRadera
  10. de är alltid härligt att ha bullar hemma:)

    SvaraRadera
  11. den me bullarna va från mig!

    SvaraRadera
  12. Du det här kommer jag garanterat att testa...det lät hur smaskigt som helst...o även såg detsamma.
    Jag tycker att de faktiskt kan få ta lite mer tid med ett recept... om man har tid o möjlighet till det...särskilt en helg då man vill göra till det lite x-tra.
    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  13. Tack, jag gillar kombinationen också:)!

    Hoppas att du får en fin morgondag!

    SvaraRadera
  14. Det verkar som receptet hamnat i fel kategori. En kötträtt i kategorin vegetariskt? :)

    SvaraRadera
  15. Denna rätt var underbart god! Finns så mycket gott på din sida!

    SvaraRadera
  16. Carro: Tack för kommentaren, kul att du gillade den =)

    SvaraRadera