fredag 15 januari 2010

Pastatårta

Detta är inte helt olikt en makaronipudding, men jag måste säga att det blir snyggare om man lägger det i en rund springform och så är det ju himla gott med. Denna kan man ju lätt göra vegetarisk genom att utesluta skinkan och då vore det ju mumsigt att lägga i fetaost och oliver kanske.

Eftersom jag hade kvar paprikasås sen igår, valde jag att använda den i denna tårta, men vill man inte göra såsen, går det lika bra att använda creme fraiche ist. Hade jag inte haft paprikasåsen hade jag nog även haft i lite chilisås.

4-5 pers

ca 300 g okokt pasta
Äggstanning:
1 burk ricotta, 250 g
ca 2 dl riven ost
2 dl paprikasås eller creme fraiche
3 ägg
salt och peppar
Fyllning:
1 hg rökt skinka, hackad (uteslut för vegetarisk variant)
ca 4 marinerade soltorkade tomater, hackad
1 röd lök, hackad

Sätt ugnen på 200°. Koka pastan enl anvisningarna på paketet, men minska koktiden med 2-3 minuter. Låt rinna av i durkslag. Smörj en form med löstagbar kant.

Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen i en bunke. Rör ner skinkan, tomaterna och löken. Blanda i pastan. Häll blandningen i formen och täck med folie. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min tills äggstanningen har stannat och pastan fått fin färg. Ta bort folien under de sista 5-10 minuter. Låt tårtan vila i 5 minuter. Ta bort formens kant. Skär tårtbitar.

Servera med riven parmesan och tomatsallad.

13 kommentarer:

  1. Vad glad jag blir, tänk att få titta på smarriga matrecept tills det vattnar sig i munnen. Rotfruktsgratäng underbart, ja allt annat också är inspirerande.
    Själv har jag precis avnjutit en indonesisk gryta med massa gott i det var inte helt fel kan jag säga.
    Ha en bra kväll
    Kram Lena

    SvaraRadera
  2. Oj vad spännande! Något sånt har jag aldrig testat! :)

    SvaraRadera
  3. Toppenrecept! Och stjärna i kanten för återanvändning av rester! :) Trevlig helg på dig! Kram kram

    SvaraRadera
  4. vilken rolig idé, det där skulle jag aldrig kommit på. det ska jag göra nästa gång jag ska göra pastagratäng, ser ju himla mycket lyxigare ut än i en vanlig ugnsform :)

    SvaraRadera
  5. Snart blir det kalas hos mig, och vilken tur att jag tittar in för här fanns mycket godsaker :-) Hoppas allt är bra med dig! Trevlig helg! Kram

    SvaraRadera
  6. Ricottaost har jag bara använt en gång i en cannelonirätt. Minns att det var väldigt gott. Det finns såå många goda recept jag vill prova, vet inte var jag skall börja!

    SvaraRadera
  7. Visst är det bra när man kan använda resterna till nått gott, såg ju ur smaskigt ut..
    Trevlig helg

    SvaraRadera
  8. Spännande rätt! Trevlig lördag kväll!

    SvaraRadera
  9. Åh det här skulle jag vilja ha till middag idag!! :)

    SvaraRadera
  10. Såg smarrigt ut och måste nog testas! man vill ju inget skall gå till spillo....kanske funkar med grillad kyckling oxå...

    SvaraRadera
  11. Testade den idag och jag är helnöjd. Smidigt att göra och så kan man slänga i lite vad man har hemma!

    SvaraRadera