måndag 17 januari 2011

Vit chokladpannacotta med lakritsrippel och hallon

Tiden verkligen bara rusar iväg och vi är redan i mitten på januari. Som ni märkt har det inte blivit några recept här på ett tag och den enkla anledningen är helt enkelt att tiden inte funnits och dessutom lite brist på inspiration som jag nu hoppas vill infinna sig till fullo igen. Har ju förstått att det finns endel som faktiskt saknat nya recept, ni är verkligen ett härligt gäng läsare, så jag vill verkligen tacka för all fin respons, det är ni som gör det så kul att faktiskt blogga.

Tänkte bjuda på våran nyårsdessert som blev riktigt smarrig!

8 pers

4 dl vispgrädde
ca 3 dl matlagningsyoghurt
2 dl socker
½ vaniljstång
4 gelatinblad
200 g vit choklad
5 st Kick (mjuk lakritskola)
ca 5 msk vatten
ev. maizena
Hallonen:
2 pkt frysta hallon
2 dl vatten
2 dl socker
½ vaniljstång
rivet skal av 1 lime

Koka upp grädde, socker och vaniljstång. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna innan du lägger både frön och stång i grädden och sockret.

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten och låt stå i 5 minuter. Hacka chokladen.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dom och chokladen i den varma grädden.

Plocka upp vaniljstången.

Vänd ner yoghurt och fyll sedan 8 glas med hälften av smeten och ställ sedan kallt en liten stund. (Den andra hälften som är kvar i kastrullen ska inte kylas än).

Hacka lakritsen och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och rör hela tiden tills lakritsen smält. Blir den för simmig så red av den med lite, lite maizena. Ställ kallt att svalna något.

Ta ut glasen och fördela lakritssåsen över pannacottan och fyll sedan på med resten av pannacottan. Ställ kallt och låt stelna. Göres med fördel dan innan.

Hallonen: Koka upp vatten, socker och vaniljstång (skrapa ur fröna). Blanda i limeskal. Häll den varma sockerlagen över hallonen och blanda. Detta göres också med fördel dan innan.

Servera pannacottan i glasen med hallonen över.

18 kommentarer:

Frostrosor sa...

Åh, den där lakritsrippeln går nog inte av för hackor! Mmmm...

Ja, har saknat dina inlägg. Men emellanåt kommer något emellan, det kallas för LIVET! Roligt iaf att se ett livstecken!

PS. Pigga upp med smoothies i januarimörkret? Tävla inne hos mig! DS.

Cupcakesfluffan sa...

Vilken nyårsdessert, den skulle jag inte tacka nej till, jag som älskar lakrits och vit choklad och sedan hallon till det, kan liksom inte bli bättre :-)

Sofie sa...

Lakrits och hallon. Och dessutom i en pannacotta. Kan ju inte bli fel!

Fridas kök sa...

Så gott! Pannacotta med hallon och lakrits - måste jag testa! Tack för du inspirerar till nya och goda recept. Kul att du är tillbaka igen. :-)

ensmakavkarin sa...

Jag började just undra vart du tagit vägen! Har saknat ditt bloggande. Den där desserten såg inte ut att gå av för hackor! :-)

Anonym sa...

Mycket goda! Undra vad alla andra tyckte?
Jag har omröstningar från http://www.valresultatet.se , det är kul med feedback. :)

kram
/Johanna

Växelhäxan från norrland sa...

Välkommen tillbaka! Här har det varit samma sak, lite trög start på året. Dessutom så är det mest bara jag och dottern hemma på veckan och då blir det ganska enkla middagar och mycket rester.
Desserten såg himla god ut..
God fortsättning på dig!

Anna sa...

SNYGGT! Och pannacotta är ju bland det smarrigaste som finns... Kram Anna

Barbro, Sofie och Karin sa...

Saknar också dig....

KarinW sa...

Men vilken rolig efterrätt! Tror mannen i huset skulle älska den, hallonlakrits är en av hans godisfavoriter. Kul att du är tillbaka!

Ullis/Leva på landet sa...

Så gott det lär. Verkligen mina smaker allting. Får jag ta och spara till nästa gång vi ska ha en dessert.
Hoppas att du får en fortsatt bra helg!
Kram Ullis

Mor-Mia sa...

En kompis bjöd på den här efterrätten i helgen och den var riktigt god!!

Bakspecialisten Jessica sa...

Vilken toppenkombination! :) Detta kan inte smaka annat än tokgott!

Emma sa...

Gott med lakrits i! Denna ska jag prova så fort jag får tillfälle. :)

Har precis börjat matblogga på http://lagalagom.blogspot.com/ själv!

olivia sa...

Hej! Jag heter Olivia och har tillsammans med min kompis Johanna startat ett UF-företag som heter Three-Course UF. Vi säljer receptböcker innehållande trerättersmiddagar i tio olika teman! Alla recepten är plånboksvänliga, lättlagade och dessutom finns tips på hur man kan göra varje middag nyttigare! Det vore väldigt kul om du som matintresserad ville läsa gärna mer på http://threecourse.blogg.se/ :)!

http://fiaskastruller.se sa...

Vad spännande med lakrits. Det låter verkligen mumma!

Helena Ljunggren sa...

Det lät sannerligen spännande med lakritsrippel i. Gott ser det ut också :)

Tulipan´s bakverk sa...

Muuuums!