söndag 6 december 2009

Julsemla med vit chokladkräm

Nu blir det ännu ett recept med fikatema, men gissar nog att ni inte har något emot det. För några dagar sedan kände jag ett enormt sug efter just semlor, men själv tycker jag att det är lite ajabaja innan jul och då får man ju helt enkelt arbeta om denna goda bulle till något som faktiskt är helt ok att äta. Och jag måste säga att detta blev helt fantastiskt gott, bullen blev jättesaftig och luftig, mandelmassan med pepparkakskryddor, mmm säger jag bara och vit choklad i grädden, riktigt mumsigt och tillsammans så himla gott. Så är det någon mer än jag som tycker att semlor är lite ajabaja innan jul, då är denna en perfekt ursäkt till att få mumsa semla =)


10-12 st

Bullen:
75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 ½ krm salt
½ dl socker
ca 8 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma, mortlad
1 ägg
Mandelmassasmeten:
300 g mandelmassa
inkråmet i bullarna
ca 1 dl mjölk
½-1 msk pepparkakskrydda
1 tsk vaniljsocker
Vit chokladkräm:
3 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37°.

Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet, spar lite till utbakningen. Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Jag kör alltid min deg i maskin och låter den gå runt 8 minuter, bakar man utan maskin se då till att arbeta den länge. Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme.

Gör chokladkrämen under tiden degen jäser. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron. Vispa grädden. När grädden är fast häll ner den avsvalnade chokladen och vaniljen under fortsatt vispning. Ställ kallt.

Ta upp degen på ett bakbord. Dela degen i 10 -12 bullar och rulla dem genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200-225°.

Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Jag började på 225° men sänkte efter en lite stund till 200° för jag tyckte dom fick färg snabbt. Låt dem svalna på galler under duk.

Skär ut ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en matberedare. Smula ner mandelmassan, pepparkakskryddan och vaniljen och späd med ca 1 dl mjölk till en ganska lös smet.

Fördela mandelmassan i bullarna. Spritsa på grädden. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

22 kommentarer:

Marias Kakburk sa...

Tack snälla:)

Va gott det ser ut!

KarinW sa...

Vad mycket gott du grejat med!Jag hade inte tänkt göra något julgodis men blir tveksam när jag såg dina tofifee, mums! Min jobbarkompis brukar göra saffranssemlor och det är inte heller dumt.
Ha det fint/Karin

Martina sa...

Mmm, verkar gott med choklad i.

Mor-Mia sa...

Vad roligt med en ny variant på semlor!

Danielle sa...

Mmm, vad gott det lät! Jag tänker massor på semlor också, jag gillar dem verkligen och snart, snart är det ju faktiskt helt ok att smaska på dem. Undrar hur de hade smakat med saffran?

Malin sa...

OJ, det där lät ju jättegott! :D Och såg gott ut med. Nom nom!

Anonym sa...

Åh så gott. Vi brukar ibland få saffranssemlor på jobbet, inte så tokigt det heller.

Villa Humlebo sa...

Julsemla lät inte dumt!
Vit choklad är jag svag för..

Kanske ska ta och prova det nån dag.
Kram Mia

Camillasrum sa...

Oj vilka smaskiga recept, och jag som äälskar semlor ;-) Skulle sitta fint - nu! Kram!

Nette (Kardemumma Gumman) sa...

Oooh smaskeens! :P

Katja sa...

Omg, det där OCH pepparkaks cheesecaken, dreglar för fullt här... mumma juh..
Haft en mysig advent?
Älskar mina "bebisar"..

Ullis/Leva på landet sa...

Ja visst var det härligt med snön så länge det varade, men nu är den borta igen:(.

Ha en bra vecka!
Kram Ullis

Birgitta Höglund's Mat sa...

Nu var du tidigt ute med semmelfrossa ;)
Saffranssemla har jag provat före jul en gång, men den här ser också riktigt god ut.

Mia-En bondhustrus godispåse sa...

Som vanligt låter det supergott!!

åsa - hello sugar! sa...

åhh vilken härlig twist på semlor! låter fantastiskt gott! :)

handväskorna gjorde jag med en utstickare. :) tålamodet hade nog inte klarat att skära ut dem för hand. :)

Helena sa...

Jag ÄLSKAR semlor!!

Ninni sa...

Fasen tjejen! Gick just häromdagen och suktade efter semlor..men tänkte att..man får väl stå ut med att vänta då. Nu säger du att det är TILLÅTET redan nu??? Att du inte sa det tidigare då..haha!
Ser verkligen mumsigt ut..usch så avundsjuk jag är nu. Kommer o norpar receptet sen..det kan du vara säker på. Förresten så ska jag göra din peach melba till efterrätt på julbordet. Frukt brukar vara en bra avslutning på en massa god mat.
Kram Ninni

Åsa/En Sida Med Mat sa...

Åhhhh.....
Måste ju bara vara såå gott!

Ang tårtkursen...du måste berätta sedan hur den var. Nyfiken!
Synd att det inte verkar finnas några här i Skåne!

Pernilla sa...

den här idén borde du ju sälja vidare till nåt konditori, julsemlor, det är ju brilliant för alla som går och suktar efter semlor! själv tycker jag ju inte om semlor, men jag känner ju igen en bra idé när jag ser den ;)

Växelhäxan från norrland sa...

Saffranssemlor har jag prövat men inte denna variant..Såg försvinnande goda ut

Anna sa...

Men guuuu va sugen på semla jag blev när jag såg bilden ;-)

Yasemins kök sa...

Haha vilken bra ursäkt :) Jag är också jättesugen på semlor, men det har kännt för tidigt. Nu har jag också en ursäkt.
Tack snälla du för din värmande kommentar hos mig ;)