fredag 11 december 2009

Karlssons karameller

Detta är ett riktigt gammalt recept som min farmor gjorde när jag var liten och med all säkerhet långt innan jag kom till världen. Länge trodde jag att det recept kommit bort, men när jag gick igenom endel recept för några månader sedan, hittade jag det till min stora glädje. Supergoda, fast för många kan man inte äta för dom är riktigt söta.

Dessa karameller kan vara lite trixiga att göra och det man vill ha är spröda, lite sockriga bitar som smälter i munnen. Man måste helt enkelt hålla koll när man kokar smeten, för den ändrar tillslut konsistens och drar man upp lite smet på kanten av kastrullen och det blir lite sockrigt ist för rinnigt, då är smeten klar.


3 dl socker
1 dl tunn grädde, jag använde matgrädde
knappt 50 g smör
1 msk kakao

Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka i ca 20 minuter, tills smeten ändrar konsistens och om man drar upp smet på kanten ska det sockra sig. Rör nån gång då och då.

Häll ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Låt kallna och bryt i bitar.

10 kommentarer:

Karin sa...

Min mamma gjorde två sorters karameller till jul som jag förgäves söker recept på. Mamma dog 1975 så henne kan jag inte fråga. Det var främst de som innehöll kakao som jag tyckte bäst om. Den andra sorten var färgad med karamellfärg och rosa men konsistensen på de båda var densamma, dvs spröda och sockriga. Kan det ha varit "Karlssons karameller" månntro?

Villa nöystu sa...

Hej, jag har hittat hit ikväll för första gången och vilken underbar blogg med massor av mat och bakinspiation. Jag kan lova att det riktigt vattnas i munnen när jag kollar mig omkring här.

Jag hoppas det är ok att jag lägger dig på min länklista. Annars kan du väl säga till .

Ha det riktigt gott nu,
kram Petra

Pernilla sa...

det är alltid lika roligt när man återfinner gamla recept som man tror att man tappat bort :) speciellt när det är någonting som är riktigt gott!

hoppas du haft en bra fredagkväll!

Carro sa...

Vilken tur att du hittade igen receptet ! :) Jag försöker få mamma att ge mig hennes recept på senap, men det sitter hårt åt ;P Hon har lovat att inte ge bort det, men jag är ju hennes dotter lixom ;p Farmors kakor och mat kommer jag nog ändå aldrig lyckas efterlikna, men det har nog mest att göra med själva personen bakom. Farmor är bäst !

Hoppas ni har en bra helg

Karin / bevemyrs blogg sa...

Julgodis kan man ju inte få för mycket av=), fin blogg du har!
/Karin

Lillsnörpa sa...

Detta recept låter spännande, ska nog prova på det imorgon... Tack!

Helena sa...

Det är så fint med gamla familjerecept. Min mormor som är 90 bakar varje jul världens godaste mandelmusslor. Hon har skrivit ner receptet åt mig med snirklig handstil, men så länge hon lever tänker jag inte baka dem, det är hennes kakor!

Birgitta Höglund's Mat sa...

De där är riktigt goda, min syster brukar göra dem. Hon kallar dem Morfarskarameller.
Sliskigt söta, men goda ändå.
Ha en skön luciakväll./ Birgitta

Ulrika sa...

Igår blev det en laddning av din Rocky Road här hemma - mums! Jag ska nog försöka mig på dessa också!!

Tack för din inspiration!

åsa - hello sugar! sa...

vilket kul namn, karlssons karmeller, ett riktigt svenskt julgodis! :) roligt att baka efter gamla recept, det ser jättegott ut!