söndag 24 oktober 2010

Salami- och fetaostpaj

Att tillsätta vallmofrö och sesamfrö i pajdegen är riktigt gott. Sedan blir det ju inte helt fel när fyllningen består av salami och fetaost.


100 g smör, rumstempererat
3½ dl vetemjöl
1 msk sesamfrön
1 msk vallmofrö
½ tsk salt
1 msk vatten
1 ägg
Fyllning:
1 msk smör
1 röd lök, hackad
salt och peppar
100 g pepparsalami
100 gram fetaost
1 dl ost, riven
Äggstanning:
4 ägg
1 dl crème fraiche
2 dl matgrädde
salt och peppar
paprikapulver
Sätt ugnen på 225°.

Blanda ingredienserna till pajdegen, tillsätt ägget sist. Smörj en pajform. Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut till en rundel som är större än formens omkrets. Lägg degen i formen och täck botten och väggar. Tryck ut degen så den täcker formens väggar och når en bit över kanten. Ställ pajskalet i frysen medan du förbereder fyllning och äggstanning.

Fräs löken i smör utan att den tar färg. Salta och peppra. Skär salamin i strimlor, skär fetaosten i något större bitar.

Vispa ihop äggstanningen.

Ta ut pajskalet ur frysen och sätt in den högt upp i ugnen, förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 200°.

Lägg löken på pajskalet och fyll på med salami och fetaosten. Strö över den rivna osten. Häll över äggstanningen och tryck varsamt ner fyllningen så att allt är täckt av äggstanning. Grädda i ugn tills äggstanningen stelnat, ca 30 minuter.

8 kommentarer:

Remsan sa...

Det kan jag tänka mig ger en god smak åt pajdegen. Och så god fyllning dessutom.

Håkan och Anki sa...

En av våra favoritpajer faktiskt, strax efter räkpaj hamnar den på vår pajlista.

Sofie sa...

Salami gott, feta gott!! Kul att variera degen lite. Ger smak än vad man tror!!

Frostrosor sa...

Kan nog inte bli annat än gott!

Malin sa...

Och där triggades mitt pajsug igång igen!

ensmakavkarin sa...

Jag är en liten sucker på paj just nu och gör paj nästan hela tiden av rester vi har i kylen. Men nu var det ett tag sedan! Den här såg mumsig ut :-)

Helena S sa...

Salami är ju alltid gott! Hade det i en pastarätt häromdagen, och det piffade upp rejält!

Mor-Mia sa...

Vilken rolig idé att ha frön i pajdegen!