onsdag 24 november 2010

Glöggchokladmousse med pepparkaksnötter

Då var det endast 1 månad kvar tills julafton och jag kan ju säga att det redan kliar bra i fingrarna att få börja planera och greja med julmat, godis och pyssel. Snön som vräkt ner här minskar ju inte heller stämningen.

Gissar att det är många som ska ha 1:a adventsmys på söndag och då vill jag tipsa om denna chokladmousse med en lagom ton av glöggsmak. Och det godaste av allt med denna efterrätt är faktiskt nötterna, dom får ni inte missa. Dom passar även alldeles utmärkt att ha som snacks och kommer definitivt finnas på mitt gottebord i jul. Dessutom finns det ju hur många olika nötter som helst som man kan använda.


Vad kommer ni göra/äta till söndag?



5-6 pers

150 g mjölkchoklad
3/4 dl vit glögg
3 äggulor
4 dl vispgrädde
Nötterna:
75 g pecannötter
2 msk florsocker
1/3 krm hel kardemumma
1 krm malen ingefära
1 krm malen kanel
½ krm malda nejlikor

Hacka chokladen grovt och lägg i en skål. Värm glöggen och häll över chokladen och rör tills den smält. Låt ev svalna något. Vispa i gulorna, ett i taget och vispa ordentligt mellan varje.

Vispa grädden hårt. Blanda ihop chokladsmeten med den hårt vispade grädden. Häll upp i skålar/glas. Ställ kallt.

Nötterna: Sätt ugnen på 150°.

Hacka ev. nötterna grovt. Lägg på plåt och ställ högt i ugnen i 5-10 minuter.

Lägg kryddorna i en mortel och mortla. Blanda i florsockret.

Lägg nötterna i en varm stekpanna och tillsätt florsockret och kryddorna. Rör noga och låt sockret smälta och få fin färg. Passa så det inte bränns. Häll upp nötterna på bakplåtspapper och låt svalna.

Servera moussen med en kossad pepparkaka och pepparkaksnötterna.

19 kommentarer:

Nette sa...

ser och låter jätte gott! Ska absolut testa nötterna...

Cupcakesfluffan sa...

Så gott det låter, gillar egentligen inte glögg, men tror nog att det är lagom med i glögg i denna mousse så att också jag kommer att gilla den :-)

Karin sa...

Hej, nu är du på plats på kartan, kram Karin

bakmammorna sa...

Jag döööör så gott det låter!!! Jag älskar glöll och jul och vill verkligen frossa i sådana här härliga godsaker!

Håkan och Anki sa...

Det lät ju inte helt fel, spännande nya smaker på moussen.
På söndag ska vi pynta och göra fint här hemma. Då kommer det att bli glögg i muggarna, några pepparkakor och lite god ost. Det kommer att bli glöggpremiär får vår del.

Sofie sa...

Så gott det låter!!

I helgen kommer mina föräldrar hit så hoppas få bjuda dem på adventsfika här. Har en massa gottis på gång....;)

Loulas Kök sa...

Låter som en god efterrätt på söndag. Kul kväll i göteborg som Santa Maria bjöd på! Hoppas du hade lika trevligt som jag!

Frostrosor sa...

Smaskens för en god efterrätt! Brukar också göra kryddiga nötsnacks till jul fast med cashewnötter och mandlar.

Björknäshäxan sa...

Mums! De där nötterna måste ju smaka gudomligt. Ska absolut provas! :o)

Pinglan sa...

Oj, så gott! Sitter och planerar en lördagsmiddag och den här efterrätten skulle passa perfekt...

Växelhäxan från norrland sa...

Det där såg gott ut.. Funderar på om jag ska testa göra den där kycklingen med julmust som några bloggare har testat. Glögg måste vi ju absoulute dricka och lite pepparkakor till..

Anna sa...

Mmm gott! Jag tror vi kommer dricka lite glögg, äta pepparkakor, eventuellt blir det lussekatter, men det är bara kanske! Trevlig helg!

Ullis/Leva på landet sa...

Lät ju så himla gott.
Önskar dig en trevlig första advent!
Kram Ullis

Monica sa...

Åhh det ser kjempe godt ut, ta en titt i min blogg du har fått en award

Helena Ljunggren sa...

Så gott och spännande det låter. Det måste memoreras :D

Pinglan sa...

Jag gjorde den här härliga moussen i lördags och den blev supergod. Fick massor av beröm av dem som åt...
/Pinglan

Den Rockande Kocken sa...

Ny chans att vinna hos Den Rockande Kocken, missa inte den pågående tävlingen... http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=266

lina sa...

Men gud så gott med glögg i moussen. Har jag aldrig tänkt på faktiskt!

Mor-Mia sa...

Oj vad spännande det här lät!