tisdag 7 december 2010

Dinkelfrallor

Hur går det med allt julstök där ute hos er? Här har det varit relativit lugnt än så länge, men planeringen är givetvis i full gång. Så inom dom närmsta dagarna är nog även julbak och julstök i full gång även hos mig.

Är lite nyfiken om ni ska ha några nyheter på julbordet i år? Mat eller godis. Här försöker jag alltid få in nått nytt inslag varje år men i år har jag inte klurat ut något, förutom lite nya godisvarianter, förstås.

På fredag kör vi det årliga pepparkakshusbygget, alltid lika spännande och då drar nog även själva julstöket igång på riktigt. Men innan dess tänkte jag bjuda er på dinkelfrallorna jag bakade till thaisoppan.


ca 20 st

50 g jäst
4 dl vatten, 37°
250 g keso
4 msk flytande smör/margarin
1 ½ tsk salt
2 msk mörk sirap
5 dl dinkelmjöl
6-8 dl vetemjöl special
ca 2 dl pumpakärnor

Värm vattnet så det blir fingervarmt.

Smula jästen i degbunken och rör ut det med vattnet. Tillsätt keso, smör, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen till en smidig deg och låt den gå ca 8 minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°.

Forma degen till en rull och dela i ca 20 bitar. Doppa ena snittytan i pumpakärnorna. Lägg dom på bakpappersklädda plåtar. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt bröden svalna på galler.

4 kommentarer:

Marie//Tekla Maräng sa...

Nej i år blir det *bara* gamla trotjänare som dyker upp på julbordet.
Dinkelbrödet ser så gott ut.
ha det gott:)

Remsan sa...

Oj, vilka fina bullar. Dinkelbröd är gott.

Helena Ljunggren sa...

Urtjusiga bröd!

Hos mig, www.helenaljunggren.com/sophie-dahls-voluptuous-delights-utlottning/, har man möjlighet att vara med i utlottning om Sophie Dahl's nya kokbok Voluptuous Delights.

Tinas skåpmat sa...

Vilka fina dinkelbullar o goa ser de ut med =P
// Tina