torsdag 13 juni 2013

Kotletter med karamelliserad lök

Sommarlov, vilket innebär några veckor ledigt för min del och en massa tid och ork att laga lite ny mat. Något som jag saknar med att inte skriva i bloggen är att jag inte längre har någon ordning  på mina nya recept som testas, vilket gör att de helt enkelt glöms bort. Detta provade vi idag och jag vill lova att det var riktigt mumsigt och därför lägger jag in det här, för att komma ihåg det. Receptet kommer från Ica men har ändrat lite ingredienser och tillagningssätt.

 
 
 
4 pers
 
4 kotletter med ben
ca 7 dl vatten (eller så det täcker kotletterna)
1-2 msk kalvfond
½ tsk soja
1 dl vispgrädde
mjöl till redning
2 rödlökar
1 msk smör
1 msk farinsocker
1 msk + 1 msk vitvinsvinäger
1 dl vatten
1/2 isbergssalladhuvud
1/2 msk olivolja
2 msk Johnnys senap
salt och svartpeppar
pimienta roja (kryddblandning
 
Snitta fettkanten på kotletterna med 3 snitt. Bryn kotletterna i lite smör så de får fin färg, krydda med salt, peppar och pimienta roja. Lägg över de i en stekgryta med lock. Vispa ur pannan med lite vatten och häll i det i grytan. Häll på vatten så det täcker kotletterna. Tillsätt fond, soja och ev. salt och låt de puttra under lock i närmare 1 timme.
 
Under tiden skala och skär löken i skivor. Bryn den i smöret tills den är mjuk och strö sedan på sockret. Låt sockret smälta och bli lite brunt. Häll på 1 msk vinäger och låt den koka in. Tillsätt vattnet och koka upp.
 
Skär kålen i strimlor. Rör ihop 1 msk vinäger, senap och hälften av olivoljan. Krydda med salt och peppar. Blanda salladen med dressingen.
 
När kotletterna är möra, häll på grädden och red av med lite redning av mjöl och vatten till lagom såskonsistens, låt puttra några minuter 
 
Servera kotletterna med lök, sallad och potatis. 


Inga kommentarer: