fredag 4 december 2009

Pepparkakscheesecake

Har ju glömt att visa er cheesecaken som jag gjorde vid pepparkaksbygget. Detta är en bakad variant och jag måste nog säga att jag föredrar den obakade varianten lite mer, även om denna också är god så gillar jag bättre konsistensen på en som inte ska bakas. M däremot gav den toppbetyg.

ca 10 bitar

125 g pepparkakor
50 g smält smör
Fyllning:
400 g rumsvarm philadelphiaost
1 1/4 dl socker
1 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk kanel, malen
½ tsk ingefära, malen
½ tsk kryddnejlika, malen
3 st ägg
Lingongelé:
2 st gelatinblad
1 dl koncentrerad lingondricka
Mixa pepparkakorna i matberedaren till grova smulor. Tillsätt smöret och mixa till en massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Ställ i kylen minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop ost och socker. Blanda i mjöl, vaniljsocker och kryddor. Vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.

Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha ”stannat” men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när kakan kallnar. Låt kakan kallna helt och förvara den i kylen.

Lingongelé: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Låt gelatinet smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen.

Skeda försiktigt gelén över. Förvara cheesecaken i kylen.

22 kommentarer:

Ullis/Leva på landet sa...

Mmm så gott det ser ut. Vad menar du med inte bakas? Blev nyfiken då du skrev att du tyckte att den var godare. Kul att du gillar mitt mosshjärta.


Ha en bra helg!
Kram Ullis

bagerskan sa...

Det e gott med cheescake!

Du har väl inte missat Bagerskans julkalender? Fylld med recept, tävlingar och julpyssel...
www.bagerskan.se

Kram Karin

Remsan sa...

Måste bara vara en god kombination med pepparkaka och cheesecake, 2 goda saker ihop. Mums!
/Emmy

Anonym sa...

Ser ut som en toppengod kaka! Bra idé :)

Yasemins kök sa...

Mmmm det låter jättegott :)

Sandra drömkaka sa...

Mmm är det något jag är väldigt sugen på nu i juletider så är det just pepparkakscheesecake! :)

Pernilla sa...

jag har tänkt göra en pepparkakscheesecake i flera år men sen blir det aldrig av, mest för att pepparkakorna alltid tar slut innan jag hinner ;) men den ser jättegod ut iaf, jättefin röd färg det blev av lingonen!

trevlig helg!

Filibabba sa...

Mmmm låter jättegott!! :D

Anonym sa...

Ser supergott ut! Helt nåt i min smak :-)
Kram Karin

Danielle sa...

Jag har aldrig smakat pepparkakscheesecake, men det låter otroligt gott. Hittade en variant i Vinterns söta som såg läskigt smaskig ut, men så innehöll den närmare ett kilo cream cheese också...

Ullis sa...

Jo den sk "Viltolyckan" var suveränt god. Och miljön vi åt den i var en extra bonus. Nästa helg ska det laktistsknäckas...

Jen sa...

ser jätte gott ut :)

Systrarna Yster sa...

Mmmm Pepparkakscheesecake! Måste testa denna! Älskar cheesecake! :)

Hälsningar Carro

Mary sa...

Ser jätte mumsig ut! måste jag testa nästa helg. Ha en mysig söndag!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Mmm, den ser läcker ut.
Titta gärna in hos mig en sväng och njut av läckerheterna jag inhandlade på Jamtli's fina Julmarknad igår.
Ha en fin 2a Advent./ Birgitta

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/05/julmarknad-pa-jamtli/

Nina sa...

Åh den måste testas, älskar cheesecake!

åsa - hello sugar! sa...

åhh, jag tycker den här låter supergod! älskar pepparkakscheesecake! :)

lina sa...

Oj, så gott det där låter!!!

Fröken Dill sa...

Tjusig cheesecake! God lät den också.
Tycker fröken Dill

Jessica sa...

smarrigt

Anonym sa...

Som tidigare kommenterare undrar jag vad du menar med obakad?
Ser otroligt god ut, måste prova, men hur? :)
//maria

Hallon & Blåbär sa...

Jag menar helt enkelt att jag tycker att cheesecake som man inte bakar i ugnen är godare, en där smeten är gjord utan ägg. Denna variant på cheesecake är körd i ugnen. Skulle man vilja göra denna som en obakad variant tror jag att du bara kan hoppa över äggen och låta bli att baka den i ugnen.