ca 10 bitar
125 g pepparkakor
50 g smält smör
Fyllning:
Fyllning:
400 g rumsvarm philadelphiaost
1 1/4 dl socker
1 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk kanel, malen
½ tsk ingefära, malen
½ tsk kryddnejlika, malen
3 st ägg
Lingongelé:
Lingongelé:
2 st gelatinblad
1 dl koncentrerad lingondricka
Mixa pepparkakorna i matberedaren till grova smulor. Tillsätt smöret och mixa till en massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Ställ i kylen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop ost och socker. Blanda i mjöl, vaniljsocker och kryddor. Vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget. Häll smeten i formen.
Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha ”stannat” men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när kakan kallnar. Låt kakan kallna helt och förvara den i kylen.
Lingongelé: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Låt gelatinet smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen.
Skeda försiktigt gelén över. Förvara cheesecaken i kylen.
22 kommentarer:
Mmm så gott det ser ut. Vad menar du med inte bakas? Blev nyfiken då du skrev att du tyckte att den var godare. Kul att du gillar mitt mosshjärta.
Ha en bra helg!
Kram Ullis
Det e gott med cheescake!
Du har väl inte missat Bagerskans julkalender? Fylld med recept, tävlingar och julpyssel...
www.bagerskan.se
Kram Karin
Måste bara vara en god kombination med pepparkaka och cheesecake, 2 goda saker ihop. Mums!
/Emmy
Ser ut som en toppengod kaka! Bra idé :)
Mmmm det låter jättegott :)
Mmm är det något jag är väldigt sugen på nu i juletider så är det just pepparkakscheesecake! :)
jag har tänkt göra en pepparkakscheesecake i flera år men sen blir det aldrig av, mest för att pepparkakorna alltid tar slut innan jag hinner ;) men den ser jättegod ut iaf, jättefin röd färg det blev av lingonen!
trevlig helg!
Mmmm låter jättegott!! :D
Ser supergott ut! Helt nåt i min smak :-)
Kram Karin
Jag har aldrig smakat pepparkakscheesecake, men det låter otroligt gott. Hittade en variant i Vinterns söta som såg läskigt smaskig ut, men så innehöll den närmare ett kilo cream cheese också...
Jo den sk "Viltolyckan" var suveränt god. Och miljön vi åt den i var en extra bonus. Nästa helg ska det laktistsknäckas...
ser jätte gott ut :)
Mmmm Pepparkakscheesecake! Måste testa denna! Älskar cheesecake! :)
Hälsningar Carro
Ser jätte mumsig ut! måste jag testa nästa helg. Ha en mysig söndag!
Mmm, den ser läcker ut.
Titta gärna in hos mig en sväng och njut av läckerheterna jag inhandlade på Jamtli's fina Julmarknad igår.
Ha en fin 2a Advent./ Birgitta
http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/12/05/julmarknad-pa-jamtli/
Åh den måste testas, älskar cheesecake!
åhh, jag tycker den här låter supergod! älskar pepparkakscheesecake! :)
Oj, så gott det där låter!!!
Tjusig cheesecake! God lät den också.
Tycker fröken Dill
smarrigt
Som tidigare kommenterare undrar jag vad du menar med obakad?
Ser otroligt god ut, måste prova, men hur? :)
//maria
Jag menar helt enkelt att jag tycker att cheesecake som man inte bakar i ugnen är godare, en där smeten är gjord utan ägg. Denna variant på cheesecake är körd i ugnen. Skulle man vilja göra denna som en obakad variant tror jag att du bara kan hoppa över äggen och låta bli att baka den i ugnen.
Skicka en kommentar