Igår fick vi iaf gjort en godissort till som ska vara med på gottebordet. Vet att många sett och kanske testat detta receptet och har ni inte det tycker jag att ni ska göra det, så himla gott. Salt och lakrits är verkligen en härlig kombination.
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,75 dl Turkisk peppar (hårda salta godisar)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
flingsalt
flingsalt
Krossa karamellerna.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan omrörning tills termometern visar 120°. Eller gör kulprovet. Ta av från plattan och rör i smöret och häll sedan smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20x20 cm. Ställ kallt att svalna.
Smält under tiden chokladen och låt den svalna. Det ska helst bara vara 10° skillnad på chokladen och kolan, annars kan kolan smälta.
Skär kolan i bitar och doppa den i chokladen och lägg dom på bakplåtspapper. Strö på lite salt innan chokladen stelnat.
10 kommentarer:
Den kolan är så god,
Ja dessa kolor blev en sensation här hemma...men tyvärr slut rätt så fort att jag måste göra mer =)
// Tina
Så goda!!! Har gjort tre omgångar...;)
Har inte testat detta recept eller dessa kombinationer av smaker än men ska absolut testa mig på det efter att ha det det hos dig :-). Spännande recept!
Det ser väldigt gott ut, men jag gillar tyvärr inte lakrits, men man kan ju äta med ögonen ;-) God jul till dig! Kram Anna
Lakrits och choklad tillsammans. Kan ju vara bli en höjdare då båda är mina favoriter.
Önskar dig en riktig ♥GOD JUL♥!
Kram Ullis
Ojj är de så goda, då måste jag testa:)
Ååh, det där hade jag tänkt att göra till jul.... hade alldeles glömt bort det tills nu. Attans. Fast å andra sidan, det måste ju inte vara ju för att man ska göra lite gott godis!
Så goda de ser ut! Påminner om de man kan hitta på Chokladfabriken :)
Vilka fina och goda chokladdoppade lakritskolor du gjort, jag blev riktigt sugen på dem :)
Skicka en kommentar