torsdag 12 januari 2017

PolkagristårtaSom vanligt här hemma brukar födelsedagsbarnet få välja tårta och i år tyckte Tilde att en tårta med en motocross på skulle sitta fint. Inte helt enkelt konstaterade mamman och styrde bort de tankarna och fick henne som tur var att tänka om och då föll valet på en polkagristårta. Riktigt god men mäktig. Hittade recept på fyllningarna här.

Två bottnar:
8 ägg
5 dl socker
2 dl kokande vatten
6 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Polkagrismousse (ska räcka till ett lager + spritsning.
8 dl grädde
350 g polkagrisar
Vaniljgrädde
3-4 dl grädde
vaniljsocker

Marängsmörkräm
4 äggvitor
2 msk vaniljsocker
3-4 dl socker
200-250 g smör
Vit chokladganaché
100 g vita chokladknappar
grädde
1 msk smör
röd karamellfärg

Bottnar: Sätt ugnen på 175°.

Ingredienserna till bottnarna är räknat till två bottnar och jag valde att göra en sats åt gången för jag var osäker på om det skulle bli bra om jag gjorde en enda stor sats. Så för att vara på den säkra sidan halvera receptet på bottnarna och gör den som två satser.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll i kokande vatten under vispning. Blanda torrvarorna i en bunke och sikta ner i smeten. Blanda om allt och häll i en smord och bröad form. In i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills det är fast. Låt svalna.

Polkagrismousse: Häll vispgrädden i en kastrull. Tillsätt polkagrisarna. Sätt plattan på låg värme eller medelvärme, 2:an-3:an räcker. Rör om då och då så att karamellerna inte fastnar i botten utav kastrullen. När godiset har smält helt, tag av kastrullen från värmen och ställ in blandningen i kylskåpet i minst 6 timmar. Det absolut bästa är att låta den stå över natten.
När den stått i minst 6 timmar, vispar du upp den med elvispen till en fast konsistens som går att breda och  spritsa.

Vaniljgrädde: Vispa grädden till en fast konsistens (fast i konsistensen, och tillsätt valfri mängd vaniljsocker. Smaka av.

Marängsmörkräm: Vispa äggvitorna i en skål på hög hastighet tills "smeten" har blivit riktigt "tjock" och skålen går att vända upp och ner. Tillsätt vaniljsockret och vispa lite till. Ställ skålen i ett vattenbad med kokande vatten och tillsätt lite socker åt gången, häll inte på allt samtidigt! Fortsätt vispa ca 5-6 minuter tills de flesta sockerkistallerna har löst upp sig - när sockret inte "syns" är marängkrämen klar! Ta bort skålen ifrån vattenbadet och fortsätt att vispa marängen i ca 5 minuter så att marängen svalnar av litegrann. Vispa smöret mjukt och smidigt och tillsätt sedan i marängen. Vispa tills allt blandats ordentligt.

Montera tårtan: Dela varje tårtbotten i två delar. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager polkagrismousse, spara drygt hälften, till spritsningen lite senare. Lägg på nästa botten. Bred på ett lager med vaniljgrädde. Lägg på nästa botten och bred på marängsmörkräm. Lägg på sista bottnen och täck överdelen och kanterna med polkagrismousse. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ den svalt en stund innan du börjar med chokladganachén.

Vit chokladganaché: Smält chokladen i en kastrull på låg värme, rör om nästan hela tiden så att inget fastnar i botten utav kastrullen. När all choklad har smält, häll på vispgrädde (ovispad) lite åt gången och rör om. Tillsätt vispgrädde efter önskad konsistens beroende på om du vill ha en trögflytande eller tunnare ganaché. När du fått önskad konsistens, tillsätt 1 msk smör och nån droppe karamellfärg och låt den svalna litegrann. Häll sedan över tårtan och ställ den i kylskåpet för att stelna innan du börjar med nästa moment.

Dekoration: Ta den resterande polkagrismoussen och vänd ner några droppar röd karamellfärg. Blanda inte för mycket utan låt det vara lite merlerat. Fyll en spritspåse med polkagrismoussen och spritsa över tårtan.

3 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Wow! Det har jag aldrig sett, en polkagristårta...det bästa av två världar ju :)
Receptet har jag redan noterat, tusen tack! Ja så var det fredag igen, ganska skönt eller hur?
Kram från Titti

Arya sa...

Takk for kjempefin blogg :)

Ethel sa...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)