tisdag 6 januari 2009

Järpar med soltorkad tomat, fetaost och tomatsås

Här avlöser det ena kalaset det andra, alltså många födelsedagar i januari. Igår var vi hos M's bror H där det bjöds på massa goda kakor och pärontårta, mums. På torsdag ska vi ha kombinerad 1 års och 30 årskalas, så här har bakats idag. Recept och bilder kommer nog i morgon.

Järpar blev det till middag idag. Inga vanliga klassiska järpar här inte, utan med soltorkade tomater, fetaost och gräslök med en smarrig tomatsås till. Riktigt gott!


3-4 pers

400 g blandfärs
4 msk ströbröd
1 dl vatten
½ dl grädde
salt och peppar
grillkrydda
1 tsk torkad dragon
3-4 soltorkade tomater i olja, strimlad
1 dl smulad fetaost
färsk gräslök, hackad
1 ägg
Tomatsås:
1 bananschalottenlök (brukar använda gul lök, men idag blev det schalotten)
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
3-4 msk chilisås
grovmalen svartpeppar
salt

Blanda ströbröd, vatten och grädde och låt stå 10 minuter. Rör ner kryddor, färs, tomater, fetaost och gräslök. Blanda ner ägget. Forma till järpar och stek i smör.

Tomatsås: Fräs lök och vitlök i lite olja utan att det tar färg. Tillsätt krossade tomater, chilisås, salt och peppar. Låt småputtra ca 15 minuter eller till den blivit lite tjockare i konsistensen.
Servera med pasta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilka goda järpar! Borde gå bra att göra dem även på lammfärs...
Många hälsningar från fröken Dill