fredag 6 februari 2009

Familjepirog


Idag testade vi ett recept på en jättepirog som jag hittade på matklubben. Som vanligt måste jag ju ändra lite i receptet så här kommer min variant. Degen var mycket lättarbetad och det är ju ett stort +. Jag måste ju dessutom säga att detta var riktigt gott så jag verkligen tycker att ni ska prova. Här kommer den att göras många fler gånger iaf.

4-6 pers
Pirogdeg:
100 g smält smör
3 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
8 - 9 dl vetemjöl
Fyllning:
500 g köttfärs
1 stor gul lök, hackad
200 g rökt skinka i tärningar
1 burk skivade champinjoner
½-1 msk kebabkrydda
salt och peppar
3 msk tomatpuré
2-3 msk chilisås
1 burk creme fraiche
1 ägg till pensling

Pirogdeg: Smält smöret och tillsätt mjölken värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke eller matberedaren och rör ut med lite vätska så den löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt och mjölet lite i taget. Blanda ihop ordentligt och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Under tiden gör du fyllningen. Stek köttfärs, lök, skinka och champinjoner och tillsätt kebabkrydda, salt och peppar. Tillsätt tomatpurén, chilisåsen och creme fraichen. Låt koka ihop.
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, min blev elastiskt och lättarbetad och gick lätt att lyft utan att den gick sönder, men annars kan man kavla ut den direkt på bakplåtspappret. Kavla ut till en cirkel där halva cirkeln nu ligger utanför bakplåtspappret. Lägg över degplattan till en långpanna INNAN du lägger på fyllningen. Svårt att flytta den annars! Lägg på fyllningen på den halva cirkeln. Pensla kanterna med vispat ägg och nyp/rulla ihop kanten. Pensla den halvmåneformade pirogen med uppvispat ägg, nagga lite lätt med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 20-30 minuter eller tills degen fått fin färg. Servera med sallad.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är så gott med piroger! Din familje variant ser verkligen supersmarrig ut! :-)

Anonym sa...

Oj så gott! Piroger är en av favoriterna.

Anonym sa...

Den här måste jag prova, ser verkligen god ut! Kram

Anonym sa...

Ser verkligen jättegott ut:)!

AnKa sa...

Jättegott!!!
Jag har inte bara lagat utan även bloggat om din pirog.
http://vardagsmathosanka.blogspot.com/2009/03/familjepirog.html