måndag 23 augusti 2010

Tomatfrallor

Har länge varit sugen på att testa Manitoba cream, ett mjöl med bra jäskraft som ger luftiga och höga bröd. Givetvis kunde jag inte hålla mig längre när jag läste hos Linda att hon testat och blev så nöjd med resultatet. Så mjölet blev inköpt och är nu också testat och jag måste säga att även jag blev supernöjd. Frallorna jäste himla bra och blev höga och fina och framförallt goda.

Första jästiden går minska till 1 timme, men det blev en liten promenad så den fick jäsa lite längre än vad som var tanken.

ca 18 frallor
5 dl vatten
50 g jäst
½ dl matolja
1 msk cane sirap
2 tsk salt
2 msk kräm på soltorkade tomater (glasburk)
1 ägg
13-15 dl Manitoba cream
vallmofrö

Värm vattnet till 37°.

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt matolja, sirap, salt, soltorkade tomater och ägg. Blanda ner mjölet och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen arbetas i maskin ca 10 minuter.

Låt jäsa under bakduk ca 1 ½ timme.

Ta upp degen och dela den i 18 bitar och rulla till runda bullar.

Lägg på plåtar och låt jäsa under bakduk i 20 minuter.

Pensla de färdigjästa bröden med vatten och strö på vallmofrö.

Sätt ugnen på 250° som sänkes till 225° när bröden sätts in i mitten. Samtidigt som du sätter in plåten kasta då in ett glas med vatten i botten på ugnen. Grädda frallorna 10-12 minuter.

Låt svalna på galler utan bakduk.

5 kommentarer:

Filibabba sa...

Det ser ut att vara ett väldigt gott bröd! :)

Växelhäxan från norrland sa...

Ok, man törs alltså pröva att baka med det mjölet då?
Nu har jag läst flera som prövat så då måste det ju vara bra..
Först tänkte jag men va är det här då? men få nog lov att köpa hem ett paket och pröva fram över här..

I Nadjas kök sa...

jaha, då får man testa det där mjölet. Har läst att även de bästa bagarna föredrar det

Elin sa...

Jag måste nog ta och testa detta mjöl då jag ser att så många rekomenderar det!

Loulas Kök sa...

Var oxå inne hos Linda och blev inspirerad. Nu står påsen med mjöl här hemma. Kanske blir det brödbak i veckan.