måndag 9 augusti 2010

Friterad kyckling med sötsur sås


När vi går ut och äter kinamat, (vilket ju inte blir så himla ofta eftersom den vuxna karl här i huset inte är något stort fan av den typen av mat) så brukar jag för det mesta välja friterad kyckling med sötsur sås. Så gott tycker både jag och barnen. Och tro det eller ej men jag höll på att tappa hakan när M faktiskt talade om att detta faktiskt var riktigt gott.
Faktum är att det faktiskt inte är speciellt svårt att göra själv.

ca 4 pers

400-500 g kycklingfilé
3 ägg
½ dl mineralvatten
ca 1 dl vetemjöl
1/2 dl mineralvatten
salt
olja till fritering
Sötsur sås:
1 vitlöksklyfta, pressad
1 ananasskiva, i bitar
1 morot, i skivor
1 msk olja
ca 1 dl ananaslag från konserven
1 ½ dl vatten
½ dl socker
½ dl ketchup
1 msk lökfond
2 msk rödvinsvinäger
ca 1 msk maizena

Dela filéerna i lagom stora bitar. Salta bitarna.
Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulorna med mineralvatten, salta lite. Vänd försiktigt ner de vispade vitorna i gulorna.

Värm oljan antingen i en fritös eller en tjockbottnad kastrull med lock. Här kan ni läsa lite mer om vad man ska tänka på när man friterar.

Vänd kycklingbitarna först i mjöl och sedan i äggvispet. Fritera kycklingen till den fått en gyllenbrun fin färg och är klara inuti. Låt dom rinna av ordentligt eller lägg dom på hushållspapper.

Sötsur sås: Värm försiktigt oljan i en kastrull och fräs vitlök, ananas och morot på svag värme. Häll i resten av ingredienserna och låt koka i ca 10 minuter.

Rör ut maizenan i lite vatten och red av såsen till lagom konsistens, låt småputtra ytterligare några minuter.

Servera kycklingen med den sötsura såsen och jasminris.

9 kommentarer:

Camillasrum sa...

Hej! Nu var det längesen jag tittade in hos dig. Dax att gå igenom lite recept! Hoppas att allt är bra med dig och att du har haft en skön sommar! Kram

Remsan sa...

Har aldrig vågat mig på att fritera själv. Med tanke på min klumpighet så skulle jag säkert sätta eld på köket... Men det är så mycket godare att fritera vissa rätter.

Anna sa...

Guuuud va gott det ser ut!

Mårtenssons kök sa...

Vi har provat flera recept på sötsur sås men aldrig hittat ett vi blivit riktigt nöjda med. Nu ska vi prova detta nästa gång andan faller på, hoppas på bättre tur!

yasemin sa...

Så himla gott med friterad kyckling. Och sötsur sås till. Den här rätten skulle jag gärna bli bjuden på :)

I Nadjas kök sa...

Jösses vad gott det där såg ut!

Helena sa...

Kinamat är gott! Men imorse läste jag att taket rasade in igår på den lokala kinarestaurangen, så jag får väl vänta lite till...

emelie sa...

Åh, farao vad smaskigt. Friterad fisk är också jättegott, provat det någon gång?

Mor-Mia sa...

Åhh det måste jag prova ngn dag. Kan tänka mig att min lilla tjej skulle gilla det och jag också för den delem.. ;)