lördag 14 februari 2009

Köttgryta


En god och värmande köttgryta behövs sådana här kalla dagar som vi haft idag, -10 grader visade terometern när jag och barna steg upp i morse och det är kallt för att vara här. Men solen har iaf strålat under dagen och det är bara så härligt.

Nog om vädret och till en god köttgryta ist. Köttgryta är ju så gott och går att variera i det oändliga, visst är det inte gjort i en handvändning men den sköter i stort sett sig själv på spisen. Ju längre den får koka desto godare och mörare blir köttet, sedan brukar faktiskt gryta vara godare dag 2, så blir det över är det bara att vara glad.

Och förresten ha en mysig Alla Hjärtans dag!!!

4 pers

400-500 g grytbitar av skinka
1 stor gul lök, hackad
ca 1 l vatten
8-10 vit pepparkorn
8 kryddpepparkorn
3 lagerblad
2 msk senap
2 msk tomatpure
1-2 msk kalvfond
1 tsk soya
salt och peppar
1 dl grädde
2 morötter, skivade
fryst broccoli
2 msk vetemjöl
4 msk vatten

Bryn köttet och lök i en stekpanna till lagom färg. Häll vatten, kryddor, senap, tomatpure, fond och soya i en stor gryta. Låt koka upp och lägg ner köttet och löken, vispa ur stekpannan med lite vatten och häll ner i grytan. Låt puttra på svag värme under lock 1-1½ timme, rör nån gång då och då.
När jag börjar koka riset alltså när det återstår ca 20 minuter av koktiden, brukar jag tycka det är lagom att lägga i morötter, broccoli och grädden. Blanda vetemjölet med vattnet till en klumpfri toppredning. Häll ner lite i taget i grytan under omrörning tills man får den konsistens som man önskar. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris eller potatis.

Inga kommentarer: