söndag 11 april 2010

Chokladmoussetårta med browniebotten

Någon mer än jag som längtar efter härliga svenska jordgubbar? Jag längtar hur mycket som helst, så det blev att garnera denna goding med jordgubbar, dock inte svenska men dessa spanska smakade ändå riktigt gott.

ca 10 pers

100 g smör
100 g mörk choklad
¾ dl vetemjöl
½ dl hasselnötter
1 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
¾ dl strösocker
Chokladmousse:
1 ½ gelantinblad
4 äggulor
½ dl strösocker
100 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
Garnera med:
physalis
jordgubbar

Sätt ugnen på 200°.

Kläm fast ett bakplåtspapper på botten av en rund bakform med löstagbar botten. Smörj och mjöla formen.

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt hackad choklad, rör om tills chokladen smält. Blanda mjöl, hackade hasselnötter, potatismjöl och bakpulver i en skål.

Vispa ägg och socker pösigt i en annan skål. Rör ner chokladblandningen i äggsmeten och rör till sist ner mjölblandningen. Häll över smeten i formen. Baka mitt i ugnen 7-10 minuter.

Låt botten svalna och låt formen stå i frysen 30 minuter innan moussen läggs på.

Chokladmousse: Blötlägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggulor och socker krämigt. Smält mjölkchoklad i micro eller över vattenbad. Rör ner den smälta chokladen i äggsmeten.

Krama ur gelantinbladen och smält i en kopp i mikron, ca 10 sekunder. Tillsätt gelantinet till chokladsmeten.

Vispa grädden till en mjuk konsistens, alltså inte för hårt. Vänd ner 1/3 grädde i chokladsmeten, innan resten rörs i. Det gör man för att moussen inte ska bli grynig. Ta loss ringen på formen och diska den ren. Sätt tillbaka ringen och fyll på med mousse. Låt formen stå i frysen 1 timme eller 4 timmar i kylen för att stelna.

Garnera med physalis och jordgubbar.

19 kommentarer:

Barbro, Sofie och Karin sa...

Gott mjölkchoklad istället för den mörka, kan jag tänka mig.

Ska visa det här receptet för mannen...

Tora sa...

Wow så gott det låter! Blir riktigt sugen :)

Martina sa...

Jaaa, jag längtar också efter jordgubbar! Härlig tårta!

Pernilla sa...

mmm, ser helt fantastiskt ut :) och nu dröjer det ju inte såååå länge förrän vi får äta svenska jordgubbar!

ninni sa...

Jisses så smarrigt det ser ut. Choklad tillsammans med jordgubbar är verkligen en hit!!
Ha en fin vecka..
kram Ninni

Hanna - Bakfnatt sa...

Oh ja, jag längtar efter jordgubbar som bara den! Choklad och jordgubbar är ju bara så himla gott, kan tänka mig att tårtan blev god!

Malin sa...

Hjälp vad god! Håller med, varma, solmogna, svenska jordgubbar,mmmm!
Vi vågar inte rikitgt grilla kyckling, vet ju liksom inte riktigt när den är klar... Annars så är kyckling det kött vi äter mest här hemma.
Hoppas du får en solig, härlig måndag!

Sussi sa...

Jag såg igår att mina jordgubbsplatnor börjar växa till sig redan. Så i år blir det egenodlade jordgubbar :-)

mmm vad god chokladmoussetårtan såg ut :-)

Ha en bra dag

Anna sa...

Men åååå, va gott det ser ut! Jag blir helt till mig... Ha en fin vecka!

Hanna sa...

Mmmm!

Ias matblogg! sa...

OHOJ vad god den ser ut!

vanilla sky sa...

Å herregud vad god den ser ut! Sluuuurp!

Växelhäxan från norrland sa...

Åh jisses så god den såg ut..
Här är det slanka linjen som gäller så nu skyndar jag mig ut härifrån, hi hi..

Mia-En bondhustrus godispåse sa...

Mm vad gott.. Jag köpte också jordgubbar för ett tag sedan. Blev positivt överraskad av att de faktiskt var goda. Men de slår ju såklart inte de svenska.

Tack för gratulationen med =)

charlotta sa...

vad gott med jordgubbar! har precis varit i italien och har ätit minst ett paket jordgubbar om dagen, kan jag lova :)

Nina sa...

Åh vad gott! Mmm längtar efter jordgubbar...

Elisabet sa...

Vad det ser gott ut, perfekt kombination :)

Loulas Kök sa...

Ser ljuvligt gott ut!

Cecilia sa...

Ser underbart gott ut!