onsdag 11 februari 2009

Kåldolmar

Vanlig svensk husmanskost när den är som allra bäst. Fast egentligen är ju inte kåldolmar en svensk rätt ifrån början, men jag räknar dom ändå till svensk husmanskost. Jag bara älskar kåldolmar, det är dock en rätt som inte görs så ofta här hemma just för att det tar lite tid och är lite pyssel att fixa till. Men slutresultat är ju bara så gott, så egentligen borde man ta sig i kragen lite oftare och göra kåldolmar.

4 pers

1 stort vitkålshuvud
4 msk ströbröd
1½-2 dl vatten
300-400 g köttfärs
salt och peppar
grillkrydda
smör till stekning

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär loss roten, genom att skära runt den och sedan dra loss den. Lossa de yttre stora bladen och förväll dem några minuter i kokande saltat vatten. Låt rinna av och svalna. Blanda ströbröd, vatten och kryddor och låt stå 10 minuter. Blanda i färsen. Tillsätt ev mer vatten, färsen ska vara rätt så lös. Fördela smeten på kålbladen och vik ihop dom till små paket.
Smält smöret i en stekpanna. Lägg i kåldolmarna med skarven nedåt. Bryn dom tills dom fått fin färg runt om. Lägg över dom i en smord långpanna. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll det över dolmarna. Stek i mitten av ugnen ca 45 minuter. Ta endel av sky och tillsätt i såsen ist för mjölk. Här hittar ni recept på brunsås.
Servera med potatis, sås och lingon eller varför inte röd vinbärsgelé.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kåldolmar är ju sååå himla gott:)!Tyvärr så gör man det inte alltför ofta.

Anonym sa...

Åh, tusan så sugen jag blev på det nu! Har aldrig gjort det själv, men mammas är underbara. Har en sambo som inte äter kåldolmar så därför har jag aldrig tagit mig tid att göra det. Men efter att ha sett din smarriga bild tror jag att jag måste tänka om! :-)

Anonym sa...

Men oj så gott med kåldolmar. Vilket lyxkäk du bjuder på till din familj.
Du har en fin sida och namnet gör en glad! :)

Må så gott/Mimmi

Anonym sa...

Jag åt precis färska hemgjorda kåldolmar av nötfärsblandning och vitkål, med brunsås och potatis. :-)

Jodå, kåldolmar med kålblad och nöt-/blandfärs är en svensk maträtt, men kanske inspirerad av de osmanska dolmarna som bestod av fårkött inslaget i vinblad.

Anonym sa...

Jag åt hemlagade kåldolmar idag och googlade bilder åt mina utländska vänner. ^^ Det är faktiskt en svensk rätt eftersom de bara inspirerats av turkiska dolmar, men görs på ett annat sätt i Sverige.

/Ingela

wolfman sa...

Gott-i-gott-gott. Underbart att du inte har med detta förskrufflade (hm, ja, du förstår vad jag menar) ris som tycks finnas i så många recept. Riset - vilket många inte tycks inse - är från början tänkt som u t f y l l n a d, och inte direkt som en primär ingrediens! Länge leve de äkta kåldolmarna - de utan ris ... Tack, tack.