torsdag 5 februari 2009

Kantarell- och köttfärspaj

En liten annorlunda variant på pajdeg har vi testat idag och jag måste säga att jag gillade denna degen skarpt, den blev inte så torr som pajdeg annars kan bli. Gillar ju också när pajen har ett "täcke" över, det blir krämigt och gott.

4 portioner

50 g smör, rumstemperat
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
Fyllning:
500 g blandfärs
2 st gula lökar eller stora schalottenlökar
1 burk kantareller, (blir nog ännu godare med egenplockade)
ca 10 frysta broccolibuketter
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
2-3 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
1 ask cocktailtomater, i halvor
1 dl riven ost
Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen och knåda ihop dem till en smidig deg. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och klä in en pajform med degen.
Fyllning: Skiva löken tunt och hacka vitlöksklyftorna. Häll lite smör i en stekpanna och lägg ner löken, vitlöken, broccolin och svampen.
Låt det fräsa en liten stund och lägg i köttfärsen och smaksätt med salt och peppar. Stek till färsen är färdigstekt. Lägg ner blandningen i det obakade pajskalet.
Täcket: Blanda crème fraiche och majonnäs i en skål. Blanda ner cocktailtomater och ost. Salta och peppra. Bred blandningen över köttfärsfyllningen. Baka pajen i miiten av ugnen i ca 20 - 30 minuter. Servera med en fräsch sallad eller som vi gjorde idag en fransk tomatsallad.



Fransk tomatsallad

2 tomater
1/4 gul lök, brukar ha röd lök men hade ingen hemma idag
1 msk estdragonvinäger, vitvinsvinäger går lika bra
2-3 msk olja
1-1½ msk vatten
salt och peppar

Skölj och skiva tomaterna tunt. Hacka löken fint och blanda med tomaterna. Blanda såsen och häll över tomaterna och blanda runt. Ställ kallt en stund.

2 kommentarer:

Ruth sa...

Ujujuj vilken god paj! Helt klockren.
Vi tog lite grahamsmjöl i degen och hemmaplockade, torkade och sedan förvällda kantareller i, otroligt smakligt. TACK!

Hallon & Blåbär sa...

Ruth: Vad kul att ni tyckte om pajen =).