söndag 8 februari 2009

Varm chokladpudding

Det är inte så ofta vi har efterrätt efter maten, men idag var jag grymt chokladsugen och tänkte att det vore kul med en liten efterrätt. Och jag måste säga att det blev en riktig fullträff. Härligt frasig yta, inuti var den krämig och allra längst in var det som en härlig chokladsås. Mmm, det blev toppbetyg från alla som åt.

4 port


100 g smör + extra till formarna
100 g råsocker + extra till formarna
100 g mörk choklad, delad i bitar
2 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra 4 st portionsformar som rymmer ca 1½ dl och täck insidan med råsocker. Lägg smör och choklad i en skål och smält sakta över vattenbad. Rör slätt. Lyft undan skålen och låt svalna.
Vispa ihop ägg, socker, vaniljsocker och mjöl i en skål. Rör ner den smälta chokladblandningen. Häll smeten i formarna och ställ dom på en bakplåt. Grädda dom i mitten av ugnen i 12-15 minuter eller tills puddingarna höjt sig och är fasta på utsidan men fortfarande lite lösa inuti.
Låt puddingarna vila några minuter. Antingen så stjälper man upp dom på tallrikar, eller så kan man äta direkt ur portionsformen. Om man vill pudrar man över lite florsocker. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Tips: Man kan förbereda genom att göra klart smeten och hälla den i formarna. Täck över dom och ställ i kylen eller frysen till man ska grädda dom. Men då får man lägga till lite på tiden när man ska grädda dom.

2 kommentarer:

♥ Fyra årstider sa...

Låter toppen gott.
Kram Lotta

Anonym sa...

mumsmums!