2 limpor
5 dl vatten, 37 grader varmt
50 g jäst
2 ägg
1½ dl farinsocker
1 tsk salt
1 l rågsikt
4-5 dl fint rågmjöl
Smula jästen i bunken. Vispa äggen i en skål så att de blandar sig ordentligt. Häll 1 dl fingervarmt vatten över jästen och rör så att jästen löser sig. Rör i resten av vattnet. Blanda i farinsocker, salt och ägg. Rör i rågsikten och rågmjölet noggrant, en deciliter i taget men spara ca 1 dl till utbakningen. Låt degen jäsa 40 minuter under bakduk.Ta upp degen, knåda den på mjölat bakbord och baka ut den till 2 limpor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader och låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter under bakdukar. Grädda bröden längst ner i ugnen i 25-30 minuter. Låt dom kallna utan bakduk.
3 kommentarer:
Visst är det gott med nybakat bröd :D !
Det låt som ett himla bra recept! (jag sparar)
Tack för tipset, måste prövas..
Mvh
Skicka en kommentar