tisdag 3 februari 2009

Supergoda limpor

Bakade ett supergott bröd igår som jag tycker ni ska prova. Detta kommer bakas många gånger framöver.

2 limpor

5 dl vatten, 37 grader varmt
50 g jäst
2 ägg
1½ dl farinsocker
1 tsk salt
1 l rågsikt
4-5 dl fint rågmjöl

Smula jästen i bunken. Vispa äggen i en skål så att de blandar sig ordentligt. Häll 1 dl fingervarmt vatten över jästen och rör så att jästen löser sig. Rör i resten av vattnet. Blanda i farinsocker, salt och ägg. Rör i rågsikten och rågmjölet noggrant, en deciliter i taget men spara ca 1 dl till utbakningen. Låt degen jäsa 40 minuter under bakduk.Ta upp degen, knåda den på mjölat bakbord och baka ut den till 2 limpor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader och låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter under bakdukar. Grädda bröden längst ner i ugnen i 25-30 minuter. Låt dom kallna utan bakduk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det gott med nybakat bröd :D !

Anonym sa...

Det låt som ett himla bra recept! (jag sparar)

Växelhäxan från norrland sa...

Tack för tipset, måste prövas..
Mvh