söndag 7 december 2008

Nougatkulor

Haha, några mästerverk blev inte dessa nougatkulor, nougatkulor är nog synd att kalla dom snarare nougathattar. Det var nog lite för varmt i köket, eldar ju i järnspisen, så nougaten var nog lite för varm när jag doppade dom, så dom var på väg att smälta ifrån mig, så det var bara att skynda sig och därför fick jag prioritera bort den delen av receptet där man ska skrapa av överflödig choklad, hehe. Jaja, härlig nougatsmak med crisp blev det iaf.

Nougatkulor
ca 20 st

2 hg nougat
2 hg mörk blockchoklad
1 tsk matolja
1/2 dl hasselnötskärnor
1/2 dl corn flakes

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills det knäpper i dom, lägg dom i en kökshandduk och gnugga bort skalet.

Skär nougaten i stänger som delas i bitar. Forma bitarna till små kulor stora som spelkulor. Smält blockchokladen i vattenbad. Rör ner olja i chokladen när den är helt flytande. Hacka nötter fint och smula cornflakes. Blanda ner allt i chokladen. Lägg ner en nougatkula i taget i chokladen och se till att den blir helt täckt av choklad. Lyft upp med gaffel, skrapa av eventuellt överflödig choklad och placera kulan på bakplåtspapper. Låt stå till dess chokladen stelnat. Förvaras svalt.

4 kommentarer:

Pialotta sa...

Alltså nu blir jag så sugen på allt vad julgodis heter.. ser det ena bloggbladet efter det andra som visar på gotti gott gott.. måste nog bearbeta mig själv och fixa till något gott... men jag som tänkte vänta till dagarna innan jul;-)

Jennie sa...

Mums, låter smarrigt det där! Jag verkligen älskar nougat jag! Både fransk och den där "guldnougat" är såå goda! Men nu blir jag sugen på att testa egen! Det hamnar på min "att göra lista" innan jul! :D

Fridas kök sa...

Mmm, det ser väldigt gott ut! Det får jag nog överraska sambon med, han som älskar nougat. :-)

Linda sa...

Mums vad mycket gott det fanns här inne då, jag vart vrålhungrig och baksugen=)