måndag 18 januari 2010

Karréstek med klyftpotatis och café de Parissås

En saftig köttbit med en härligt kryddig sås är ju bara så himla gott. Tänk på att karrén ska ligga och dra i marinad över natten för att den ska få mest möjliga smak. Sedan gäller det att se till att börja med köttet i tid, för den tar tid i ugnen, min bit stod inne nånstans runt 2 timmar. När det gäller såsen insåg jag att det inte fanns någon persilja hemma, vilket jag kompenserade med extra dragon och persillade ist.

ca 4 pers

1 bit fläskkarré på bit, gärna med ben
Marinad:
3 msk senap
1 msk paprikapulver
3 msk worcestershiresås
2 msk muscovadosocker
1 tsk salt
Café de Parissås:
1 msk vatten
1 ½ msk vinäger
2 äggulor
200 g Äkta smör, rumsvarmt
1 tsk persillade eller ½ dl hackad persilja
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk dragon
1 tsk worcestershiresauce
1 tsk paprikapulver
1 tsk senap
1 tsk soja
lite cayennepeppar

Blanda ingredienserna till marinaden. Gnid in köttet i marinaden och låt stå övertäckt i kylen över natten.

Sätt ugnen på 175°. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stick in en ugnstermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen till 80°. Ta ut steken och låt den vila under folie i ca 15 minuter.

Såsen: Såsen går bra att göra under tiden köttet vilar.

Koka ihop vatten och vinäger tills hälften återstår. Ställ kastrullen över vattenbad på spisen och tillsätt äggulorna och vispa tills den tjocknat. Ta av från vattenbadet och klicka i smöret, lite i taget under kraftig vispning, tills man fått en tjock sås. Den kan behöva sättas över vattenbadet nån gång emellanåt. Men passa så det inte blir för varmt, då skär den sig. Blanda i resten av ingredienserna.

Servera köttet med klyftpotatis och cafe de parissåsen.

13 kommentarer:

Växelhäxan från norrland sa...

Mums filibabba säger jag bara..
Så mycket gott du har lagat, köttfärslimpan hördes också god..
Hur är det med dig annars då? läker benet ihop som det ska?

Mvh

Änglahem sa...

Jaha...när får vi komma på middag då?*fniss* Du får det ju alltid att vattnas i munnen!

Må så gott!
Kram, Ulrika som är tillbaks i cybervärlden efter välbehövlig vila.

Barbro, Sofie och Karin sa...

Det var ett nytt sätt att laga karré!
Blev du nöjd med det?

Tycker du ska testa laxgtytan inne hos oss. Lätt och jättegod!

Kalasgott sa...

Ser smaskens ut!!

Fånga dagen sa...

God morgon!
Är det som jag tror att du gör alla såser själv, pulver finns inte i din värld eller?
Jaag blir verklgien imponerad av människor som orkar det. Och skillnade är ju naturligtvis markant det kan man inte komma från.
Café de paris den ska jag absolut prova jag blev helt såld.
Ha en mysig dag
Kram Lena

ensmakavkarin sa...

Enkelt och supersmaskigt, det är jag helt övertygad om! :-)

Anonym sa...

Du verkar ha fullt upp i köket trots gipsat ben hihi!! Hoppas allt är bra och du slipper värk och sån´t!
Har bakat dina goda frallor idag, så tack för ett super bra och gott recept! Blev lika fina som från konditori:)
Krya på benet och ha det så bra!
KRAM
Birgitta Birran, i ett trisst o grått Hörby

Fröken Tindra sa...

Åh, vad mycket god mat du visar!! Blir jättehungrig bara av att titta på fotona. Mmm...
Kram!

Fröken Dill sa...

Cafe de Paris-kryddning är bara bäst!
Tycker fröken Dill

Pernilla sa...

tack så mycket! jag har övat framför mammas och pappas videokamera sen jag var liten så något resultat borde det ju ha gett ;)

åh, café de parissås är ju så gott, även fast jag mest äter pulvervarianten, jag är lite feg med att göra egna såser men jag ska nog utmana mig själv med det under våren!

Sublim design och Blossom kitchen sa...

Vad kul att göra egen café de paris sås, det ska jag verkligen prova nån dag, ser gott ut:)
kram/S

Veronica sa...

Det är så härligt med cafe de paris-sås, lite trixigt med alla ingredienser men väl värt mödan!!!

Hallon & Blåbär sa...

Birran: Japp, något måste man ju pyssla med så då har det blivit lite rolig matlagning, annars är det Wii spelet och datan som går varmt. Men allt verkar läka fint i benet, var och plockade styggnen igår och fick nytt gips.

Ha en bra helg!