lördag 6 december 2008

Knäck med solrosfrön

Så har jag äntligen fått gjort min knäck. I vanliga fall gör jag med mandel i, i år blev det solrosfrön ist och måste säga att det blev minst lika gott som med mandel.



Knäck

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl sirap
½-1 dl solrosfrön, saltade och rostade

Häll grädden, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock på medelvärme, det ska bubbelkoka hela tiden. Koka 15-30 minuter beroende på kastrullens botten. Vid kastrull kortare tid. Rör då och då, inte för ofta då kan knäcken bli sockrig. Koka smeten till 120 grader om man vill ha en mjuk knäck, 125 grader för hård och 130 grader om du vill ha den riktigt hård.

Ta i solroskärnorna precis innan smeten nåt dom önskade graderna. Det går givetvis att använda kulprovet ist.

Ställ formarna på en lätt oljad bricka eller plåt så blir det lättare att skeda i smeten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du det tror jag.. solrosfrön är så gott att äta bara så där oxså.. redan knäck.. tror jag väntar lite till, men ska ta med mig ditt tips:-)
ha de fint i köket/Pialotta

Anonym sa...

Vad fina de blev! Nu vill ju jag med testa med solrosfrön..! Haha :-) Jag som var fast bestämt med att jag bara skulle koka den traditionella varianten, men du har vänt mig! ;-)