fredag 26 juni 2009

Citronsorbet

Vem är inte sugen på något kallt och svalkande nu när värmen nu hittat hit. Det var jag iaf idag så det var bara att börja leta efter något som kunde passa och jag hittade denna ljuvliga citronsorbet som är Jamie Olivers. Mums säger jag bara och för att toppa det hela ytterligare serverades sorben med ett gäng jordgubbar.

6 port
200 gram socker
2 dl vatten
2 dl pressad citron
citronskal från 1 citron
1 msk mascarpone, rågad

Ta fram en låg form på 20–25 cm och sätt den i frysen.

Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp. Sjud i 5 minuter tills sockerlagen är klar. Ta av från värmen och låt svalna ca 15 minuter.

Tillsätt citronsaft och citronskal och därefter mascarponen. Rör om tills det är helt blandat. Smaka av. Om citronerna är mycket sura kan det behövas lite mer socker. Häll blandningen i den frysta formen och ställ tillbaka i frysen igen.

Ta fram den efter ungefär 1 timme och rör om med en gaffel. Fortsätt att röra om en gång i timmen de närmaste tre timmarna, sedan är den färdig att servera. Den kan förvaras ett par dagar i frysen, övertäckt med plastfilm. Får den stå längre börjar det bildas iskristaller i den.

8 kommentarer:

Mia sa...

Mmm vad gott och fräscht. Synd att jag varken har citroner eller mascarpone hemma. Men jag köpte 4 liter jordgubbar idag så man kanske kan göra en jordgubbssorbet =)

Anonym sa...

Gud vad massa gott du lagat!! Älskar citronsorbet och det måste jag testa..liksom din smaskiga hallonpaj! Ikväll ska jag jobba..suck..och Micke och barnen ska fira svärmor som fyller år idag. Ha en skön helg!
KRAM

Lisa sa...

det blev jag sugen på direkt. ska jag verkligen testa nu i dessa varma dagar!

Niklas (Nyfiken på mat) sa...

sitter här i solen och insåg att det här är lika rätt en sommarkväll som ett glas kall iste såhär på förmiddagen! tack

Frostrosor sa...

Fräscht och svalkande! Önskar att jag hade en sådan sorbet i frysen!

Jasmine / Unga Morsan sa...

Vad fräscht nu på sommaren! Det ska jag skriva ut och göra när tillfälle ges.
Och den där tonfiskmackan lät verkligen inte helt fel.. Den ska jag lägga in i nästa veckas matplanering. Ha en trevlig helg! Kramar från mig :)

Pernilla sa...

åh, så sugen jag blev. skulle sitta fint i den här värmen med lite citronsorbet. idag är det dock alldeles för mycket söndag för att orka göra en själv så jag kanske får fuska och köpa en i affären ;) hoppas att du har haft en fin helg!

bakmammorna sa...

ojojoj vad gott det låter!!! perfekt i värmen!