måndag 1 juni 2009

Potatischeesecake

Igår grillade vi hos mina föräldrar. Nu har ju grillsäsongen varit igång ett tag och då är det ju lätt man ibland tröttnat lite på det gamla vanliga tillbehören, så igår testade jag att göra en potatischeesecake och den blev riktigt god, och hade all äggstanning stannat i formen under transporten ist att endel skulle ut i mitt passagerarsäte hade den nog blivit ännu godare och krämigare. Till den grillades det fläskfilé och som sås blev det en fetaostsås. Sedan blev det ju tårta med eftersom det var Mors dag, både en prinsesstårta och en annan kaka med mandelmassabotten och med chokladtryffel över, ljuvligt. Den ska jag nog pressa min mamma på receptet.

ca 6 pers

7 hg kokt potatis
200 g philadelphiaost
2-3 dl creme fraiche
4 ägg
1-2 dl riven ost
1 knippa hackad gräslök
salt och pepparkrydda

Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant. Ställ formen på en ugnsfolie och vik upp kanterna så inte fyllningen rinner ur.
Skiva den kokta potatisen. Rör ihop philadelphiaosten, creme fraichen, äggen och den rivna osten. Varva potatis, gräslök och oströra. Salta och peppra mellan varven. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 40-50 min. Låt svalna något.

17 kommentarer:

Växelhäxan från norrland sa...

Alltid lika kul att få nya recept på potatis...
Inte blir man glad när sånt sänder..
Har en ikeaform som inte riktigt vill hålla tätt, men varje gång jag är på affären så glömmer jag att köpa en ny..
Drar en ramsa varenda gång jag andvänder den, ja just de låter det..
Och några mindre väl valda ord..
Mvh

Växelhäxan från norrland sa...

Ja just de, skulle skriva...Inte blir man glad när sånt händer, inte sänder...
Sorry

Anonym sa...

Mums den ser super god ut och vilket bra tips!!
Hoppas ni snart får njuta av er vedeldade tunna..det lät riktigt romantiskt:)
Ha en fin kväll och vecka!
KRAMIS
Birran

Anonym sa...

åh detta lät spännande!!!var dte gott eller? Har aldrig smakat detta men det kanske jag borde göra ha det bra

Pinglans Mat sa...

Perfekt med en ny potatisrätt. Den ser ju supergod ut. Kommer absolut att prova den!
Pinglan

Carro sa...

Detta receptet hade jag nedkluddat på datorn, det bör vara min morbrors Tryffelpaj eller paj, vad man nu vill kalla den !

Tryffelkaka

Mördeg

5 ½ dl vetemjöl
2 dl socker
2 ägg
Vaniljsocker efter smak (någon tesked)
225 gram smör

Blanda mördeg – ställ kallt
1/3 till lock kavla ut i plastfolie
2/3 botten trycks ut i formen

Tryffel
5 dl florsocker
2 dl kakao (det räcker med 1 dl)
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
200 gram kokosfett

Smält kokosfettet på svag värme. Blanda de torra ingredienserna
Sedan ägg och kokosfett. Häll smeten i pajskalet och sätt sedan på locket.
Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter (klar när den fått lite färg)
Serveras kallt !

Man kan nog tänkas kunna minska på mängden utav exempelvis Florsockret. Jag har själv aldrig gjort den men när Kicki har bjudit på den så har den varit helt gudomligt god. Bland det smaskigaste jag någonsin ätit =)

NorbergsBlogg sa...

Jag tycker den var så där. Det finns bättre tidningar om man säger så.

Åsa En Sida Med Mat sa...

Tack!!
Jag blir också så trött ibland på dom "vanliga" tillbehören till grillat!!
Detta ska absolut testas!

Kram Åsa!

Lena sa...

SV: Tack! Min nya fina kärlek är underbar. Mörk, tyst och lätt att ta med sig. Formligen beroendeframkallande. Jag är så kär! ;)

Må så gott!

bakmammorna sa...

men vilket kul recept- har inte ätit något liknande. perfekt tillbehör- ser supergott ut!

åsa - hello sugar! sa...

potatischeesecake! vilket kul recept, ska sparas och testas till nästa grillning. :)

Lisa sa...

vad gott! potatischeesecake låter lustigt, ingredienslistan ser grym ut. testas

emilia sa...

Åh det ltåer verkligen jätte jätte gott!

Camilla och Thomas sa...

vilken rolig idé :)
Man tröttnar ju verkligen snabbt på alla grill-tillbehör tyvärr...
Det är grilldags på lördag igen, kanske ska testa detta då! Jag har hittat färska majskolvar också - oj vad jag har längtat! :)

Jenny sa...

Hej!
Jag har precis hittat hit och gillar den blogg jättemycket.

Vilken kul idé med potatischeesecake, den ser så smaskig ut! Jag ska prova så fort det blir grillväder :)

Trevlig helg!

Linda sa...

funkar det med nypotatis??

Ullis sa...

Det där lät himla gott , det ska jag faktiskt ta och slänga ihop en till midsommar.....