måndag 11 januari 2010

Prinsesstårta

Det klart att en liten prinsessa ska ha en prinsesstårta, så denna serverades på T's kalas. På denna tårta har inte jag gjort speciellt mycket mer än att jag gjort bottnarna, sedan har M fyllt och kavlat marsipan, min mamma har pysslat med dom små kronorna och jag tror inte ens jag tagit bilden utan den har nog Henke, M's bror tagit.


Bottnar:
4 ägg
2 ½ dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
½ tub god hallonsylt
5 dl färdig marsansås eller annan vaniljkräm
ca 3 dl vispgrädde
Garnering:
ca 300 g marsipan
rosa färgpasta eller röd karamellfärg
silverkulor

Botten: Sätt ugnen på 175°.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll i kokande vatten under vispning. Blanda torrvarorna i en bunke och sikta ner i smeten. Blanda om allt och häll i en smord och bröad form. In i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills det är fast. Låt kallna.
Lägg gärna emellan tårtan dan innan för att tårtan ska bli saftig. Dela bottnen till tre delar.

Vispa grädden och blanda i marsansåsen. Lägg ett lager med hallonsylt och ett lager med marsangrädden. Spara en del av marsangrädden. Hit kan man förbereda.

Lägg en liten "kulle" med marsangrädden över det översta locket.

Färga marsipanen.

Kavla ut marsipanen (spara endel till kronorna) och täck tårtan.
Kronorna: Kavla ut en del av marsipanen till kronbandet. Skär ut en remsa med 4 toppar. Rulla en liten kula och linda kronremsan runt kulan. Dekorera med en liten silverkula i mitten.

12 kommentarer:

Pernilla sa...

jag antar att lilltjejen var nöjd med den fina tårtan? :)

jag brukar inte heller använda citron i varm mat, men när jag var liten så var något av det godaste jag visste när min farmor bjöd på stinas citronkyckling så då fick jag ju lov att testa att göra min egen kyckling med citronsås, och jag blev inte besviken! det är jättegott och fräscht, testa!

Ullis/Leva på landet sa...

Klart att en liten prinsessa ska ha en prinsesstårta. Så skönt att du fick så bra hjälp och kunde vila dig lite.

Ha det bra!
Kram Ullis

Helena Ljunggren sa...

Underbar tårta. Du är verkligen jätteduktig på det där, jag blir lika imponerad varje gång.

Ha en bra dag!

Martina sa...

Vilken skönhet! Jättefin!

Helena sa...

Vad gott med hemmagjord prinsesstårta!

Tulipan´s bakverk sa...

Men vad söt :) Ibland är det skönt att få hjälp att göra tårtor, sen är det riktigt bra om barnen själv kan få vara med och göra sina egna bakverk. Det vet jag att dom tycker här hemma. Både min äldsta grabb som är jäkligt duktig tecknare och min sambos dotter är med och pysslar. Hon har ett stort tålamod och älskar att pyssla så sonen ritar "utstickare" och hon klipper och fixar till i sugerpaste och jag står bara å pekar och bestämmer hur allt ska se ut och sen dekorerar tårtan *fniss* Bra arbetsuppdelning va? ;)

Dina tårt kronor älskade jag. Vad fina dom är :)

Kram Stina

Anna sa...

Vilken fin prinsesstårta! Smarrigt det låter... Själv har jag bestämt mig för att inte äta onyttigheter i veckorna, så klart blir man ju sugen på sånt då. Semlor speciellt men prinsesstårta är inte så tokigt det heller ;-)

Anonym sa...

jag tänkte tipsa om en grej jag lärde mig i norge (landet som anntagligen äter mest marsipan tårta i värden). använd aldrig fingrarna när ni täcker tårtan utan insidan av handen då blir det rakt och snyggt + inga "finger märken" dra sedan med en stakspade eller pallette presic i kanten. då ser det ut precis som om en konditor gjort den.

yasemin sa...

Den blev jättesöt med kronorna. Vikens lyckans ost din tjej är. Grattis till henne. :)

Remsan sa...

Vilken drömtårta för en lite prinsessa!

Nina sa...

Söt tårta!

Sandra drömkaka sa...

Oh vilken söt prinsesstårta :) !
Jag ska faktiskt just börja baka en tårta nu :)