söndag 22 mars 2009

Grötlimpor

Detta goda och saftiga recept hittade jag på Fiberhavregrynspåsen. Jag valde att göra två stora
limpor ist för 4 stycken mindre. Sedan bytte jag ut kummin till anis.

2 stora limpor

3 dl AXA Fiberberikade havregryn
6 dl vatten
½ tsk salt

4 dl kallt vatten
50 g smör, rumsvarmt
2 msk brödsirap
1 msk anis, stött
2 tsk salt
50 g jäst
ca 2,1 l Vetemjöl special
Risenta salladsmix klassisk
svart vallmofrö

Koka en gröt av gryn, vatten och salt. Häll över gröten i degskålen. Blanda i kallt vatten, smör, sirap, anis och salt. Rör om och låt blandningen svalna till 37 grader.

Smula i jästen och tillsätt det mesta av mjölet men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen väl, med maskin ca 5 minuter, för hand 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma dom till limpor. Lägg dom på bakpappersklädd plåt. Låt dom jäsa under duk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175-200 grader.

Pensla de jästa limporna med vatten och strö över salladsmixen och vallmofröna. Grädda i nedre delen av ugnen 30 -40 minuter, tills de fått fin färg och låter ihåliga när man knackar dem på undersidan.

Låt dom svalna på galler under bakduk.

6 kommentarer:

Leila bakar... sa...

Vad gott! Snart dags för mig att baka bröd igen, vårt börjar ta slut och detta var ett intressant recept.

Hanna sa...

Gott med nybakat bröd!! Jag är väldigt dålig på att baka eget bröd, men nu börjar jag bli sugen igen! =)

Växelhäxan från norrland sa...

Såg gott ut.

Kanske verkar lite töntigt detta eftersom jag fick en av dig men skit samma, du har fått en award av mig.
Du har ju en sån himla bra blogg, så är det bara..
Mvh
Vxlhäxan

Pialotta sa...

Havregryn är ju så himla gott i limpor och bullar och dessutom blir de mycket saftigare och nyttigare.. Ser så gott ut:-)

Kristina sa...

Ska prova detta recept idag. =)

Hallon & Blåbär sa...

Kul att du ska testa dessa, Kristina, hoppas du gillar dom.