lördag 10 oktober 2009

Lasange

Lasange är en sån rätt där den hemmalagade varianten kan bli riktigt trist eller så kan den bli toppengod. Dessvärre har mina tidigare försök av att göra lasange inte blivit något vidare, förrän jag hittade ett recept som likande detta. Ett recept som är snabbt och riktigt gott. Igår blev jag dock riktigt sugen på riktig lasange och bestämde mig för att göra ett försök till och det är jag riktigt glad att jag gjorde. för denna variant blev så himla krämig och god och kommer garanterat göras många fler gånger.


4-6 pers

ca 9 lasangeplattor
ca 500 g blandfärs
2 gula lökar, hackade
1 stor morot, riven
1 burk hela skalade tomater
2 msk tomatpuré
3 msk chilisås
ca 2 dl vatten
salt och peppar
persillade
Ostsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 ½ dl matgrädde
2 dl riven ost
½ hönsbuljongtärning
salt och peppar
1 dl ost till gratinering

Sätt ugnen på 225°.

Bryn färsen med lök och morot. Häll i tomaterna, tomatpuré, chilisås och vatten. Salta och peppra och smaka av med persilladen.Låt puttra i ca 10 minuter.

Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet och rör om. Späd med mjölken och rör om, värm på till det tjocknar, späd då med grädden. Låt småputtra några minuter. Rör i ost och buljong och smaka av med salt och peppar. Låt småputtra ytterligare några minuter så osten smälter.

Ta fram en ugnssäker form och lägg ett lager köttfärssås i botten, lägg på 3 lasangeplattor och lägg över ostsås och köttfärssås. Fortsätt att varva så tills plattorna är slut. Avsluta med ett lager köttfärssås och ostsås som man blanda lite och sedan strör ost över.

Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter beroende på vilka lasangeplattor man använder. Man kan behöva lägga lite aluminiumfolie över för att den inte ska få för mycket färg.

Till lasangen idag blev det en sallad med isbergssallad, tomat, gurka, rödlök och fetaost och med en vinegrette med balsamvinäger.

11 kommentarer:

Helena sa...

Hej!

Tack för kommentaren i min blogg, jag blev jätteglad! Den här lasagnen ser toppen ut! Hoppas att du också får en trevlig helg med mycket god mat! :-)

Veronika sa...

Lasagne va gott! Men så dålig på att göra det, lär jag spara ditt recept och försöka mig på det någon dag.. Men skulle vilja testa göra en nyttigare om det nu går?! Har du något tips, fast den ska fortfarande vara god :)

Skulle göra mina cupcakes idag men märkte ganska snabbt att jag inte hade dom rätta redskapen för att få ditt en fluffig frosting men kladda på lite iaf, smaka ju lika gott för det!

Trevlig lördag nu :)

Y sa...

Lasagne är gott, fast jag är nog mer för vegetarisk lasagne, med typ spenat och fetaost :). Ja, just nu är det helt okej mellan mig och pappa, skönt! Okej, vad ska du hitta på istället då? Tack detsamma, vad har du för planer för helgen? Kram

Anna sa...

Jag tycker också att det är svårt att lyckas med lasagne! Min lasagne vill alltid bli så rinnig... men sist jag gjorde lasagne (hemma hos mamma) så gjordevi den en stund i förväg och sedan bara värme den igen i ugnen när vi skulle äta! Då fick den stå till sig lite och blev himla himla bra :) Trevlig helg!

promenader på landet sa...

Lasagne är bra mat och bra att frysa in till matlådor också! Kram Maria

Katja sa...

Hade gärna tatt en bit av det där till lunch ;) Wow..
Hur mår du? Har helgen varit bra?

Tina sa...

Lasange är en favorit här jag brukar både göra lasange med kyckling och en med skaldjur o en med lax som brukar gå hem...roligt när man kan variera.
Ha en skön helg!

Annas Lycka sa...

Nåt jag vill tipsa dig om är färska lasagne plattor. Använder alltid det och det blir sssååååå gott.
Din ser otroligt god ut. Undra om det inte blir lasagne imorgon här...Kram Anna

Växelhäxan från norrland sa...

Lasange är ju bara så gott och hos oss så står det på bordet idag..
Ser att du hade i persillade också, i love den kryddan.
Ha det gott

I Nadjas kök sa...

Vi hade också Lasagna ikväll till middag..någon dag kanske den kommer på bloggen...Det är ju så gott!

FridaChristina sa...

Lasagne står högt på listan över favoriträtter å din såg ju precis så där krämig å smaskig ut som en lasagne ska va! Får nog bli lasagne snart här hemma. Mums!