6 pers
Brownie:
115 g smör
115 g mörk choklad, delad i bitar
300 g strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
115 g vetemjöl
2 msk kakao
100 g mörk choklad, hackad (man kan även använda vit choklad)
Kolasås:
115 g mörk choklad, delad i bitar
300 g strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
115 g vetemjöl
2 msk kakao
100 g mörk choklad, hackad (man kan även använda vit choklad)
Kolasås:
ca 3 dl strösocker
ca 3 dl vispgrädde
Fyllningen:
vaniljglass
500 g färska jordgubbar
ca 150 g färska hallon
ca 150 g färska blåbär
2 msk strösocker
Maräng:
2 äggvitor
3/4 dl strösocker
½ tsk ättiksprit
Brownies: Sätt ugnen på 180°. Lägg bakplåtspapper i en form ca 18x18 cm och smöra.
Lägg smör och mörk choklad i en värmetålig skål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten tills det smält. Rör slätt och låt svalna något.
Rör ner socker, salt och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör om noga efter varje ägg tills allt är väl blandat.
Rör ner socker, salt och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör om noga efter varje ägg tills allt är väl blandat.
Sikta ner mjöl och kakao och rör till en slät smet. Rör ner hackad choklad och häll sedan smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 35-40 minuter eller tills ytan fått en jämn färg. Man kan sticka med en sticka i mitten. När den är nästan torr är kakan färdig, kakan ska vara lite seg inuti. Låt svalna.
Kolasås: Smält sockret försiktigt i en stekpanna, gärna gjutjärn. Rör lite försiktigt nån gång ibland, rörs det för mycket blir det lätt sockerklumpar som inte vill försvinna. När sockret är smält, häll i grädden under omrörning. Låt sedan sjuda i ca 10 minuter tills såsen tjocknat något. Ställ åt sidan att svalna några minuter.
Dela jordgubbarna. Blanda alla bär med sockret och låt stå och dra ca 20 minuter.
Ta fram glassen så den hinner tina något.
Precis innan servering så vispar du ihop äggvitor, socker och ättiksprit till en styv och blank marängsmet. Häll i en spritspåse.
Ta fram 6 höga glas. Ta ut rundlar ur browniekakan som passar till botten i glasen, vi använde en äggkopp. Släpp ner kakan i glaset. Skopa i en sked med glass och häll kolasåsen över. Fördela bären i glasen. Spritsa marängen över bären. Bränn med en brännare av marängen. Har man ingen brännare funkar det att äta marängen som den är.
15 kommentarer:
Hej Jessica. Din dessert ser riktigt god ut också. Kul att titta runt och se hur gott alla ätit i Nyår ;)
God fortsättning.
Åhhh mums!!
Oj jisses vilken smarrig dessert! :)
Ja det där lät otroligt gott!! Alla tre rätter såg förövrig otroligt goda ut. Det är skoj att kika runt i alla matbloggar och se vad det har ätits på nyårsafton! =)
Oj, vad smarrigt det ser ut. Kommer absolut att prova det här någon gång. God fortsättning på det nya året!
Ser desserten så där god ut så får det vara hur många moment det vill ;-)
Galet gott! :)
Galet gott :)
Vilken härlig kombination! Allt av det goda ju, kan förstå att den blev populär!
Vilken god mat ni hade på nyår och efterrätten såg ju hur tjusig ut som helst, nästan så man inte vill sätta skeden i den..
Söt suget vinner nog dock skulle jag tro..
Önskar dig en god fortsättning på året och ett gott blogg mat år
Vilken dessert, den ser supergod ut :)
God fortsättning på det nya året!
God fortsättning! Det där låter fantastiskt gott! Er nyårsmeny låter också himla god! Kram Anna
Vi är helt sålda här hemma. Låter galet gott! Keep it up! :-)
Kram Karin
Detta ser ju supersmarrigt ut - även såhär efter en natts jobb!
God fortsättning på nya året!
Det här lät helt ljuvligt, måste göras snarast :) !!
Skicka en kommentar