söndag 3 januari 2010

Marängtoppad bärcoupe med browniebotten och kolasås

Visst är det endel moment i denna efterrätt, men detta var så himla gott att det absolut inte gjorde något och denna dessert kommer definitivt hamna på efterrättsbordet igen. Både browniebotten och kolasåsen kan med fördel förberedas dan innan. Browniebotten kommer ifrån mitt absoluta favoritrecept på brownies och toppen är det att det inte behövs så mycket till coupen så det blir faktiskt en hel del över =). Kolasåsen kanske inte låter himla mycket för världen men är himla god, man kan om man vill även ha i lite vaniljsocker och sirap.

6 pers

Brownie:
115 g smör
115 g mörk choklad, delad i bitar
300 g strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
115 g vetemjöl
2 msk kakao
100 g mörk choklad, hackad (man kan även använda vit choklad)
Kolasås:
ca 3 dl strösocker
ca 3 dl vispgrädde
Fyllningen:
vaniljglass
500 g färska jordgubbar
ca 150 g färska hallon
ca 150 g färska blåbär
2 msk strösocker
Maräng:
2 äggvitor
3/4 dl strösocker
½ tsk ättiksprit

Brownies: Sätt ugnen på 180°. Lägg bakplåtspapper i en form ca 18x18 cm och smöra.
Lägg smör och mörk choklad i en värmetålig skål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten tills det smält. Rör slätt och låt svalna något.
Rör ner socker, salt och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör om noga efter varje ägg tills allt är väl blandat.

Sikta ner mjöl och kakao och rör till en slät smet. Rör ner hackad choklad och häll sedan smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen 35-40 minuter eller tills ytan fått en jämn färg. Man kan sticka med en sticka i mitten. När den är nästan torr är kakan färdig, kakan ska vara lite seg inuti. Låt svalna.

Kolasås: Smält sockret försiktigt i en stekpanna, gärna gjutjärn. Rör lite försiktigt nån gång ibland, rörs det för mycket blir det lätt sockerklumpar som inte vill försvinna. När sockret är smält, häll i grädden under omrörning. Låt sedan sjuda i ca 10 minuter tills såsen tjocknat något. Ställ åt sidan att svalna några minuter.

Dela jordgubbarna. Blanda alla bär med sockret och låt stå och dra ca 20 minuter.

Ta fram glassen så den hinner tina något.

Precis innan servering så vispar du ihop äggvitor, socker och ättiksprit till en styv och blank marängsmet. Häll i en spritspåse.

Ta fram 6 höga glas. Ta ut rundlar ur browniekakan som passar till botten i glasen, vi använde en äggkopp. Släpp ner kakan i glaset. Skopa i en sked med glass och häll kolasåsen över. Fördela bären i glasen. Spritsa marängen över bären. Bränn med en brännare av marängen. Har man ingen brännare funkar det att äta marängen som den är.

15 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Hej Jessica. Din dessert ser riktigt god ut också. Kul att titta runt och se hur gott alla ätit i Nyår ;)
God fortsättning.

Tova sa...

Åhhh mums!!

Nette (Kardemummagumman) sa...

Oj jisses vilken smarrig dessert! :)

Hanna sa...

Ja det där lät otroligt gott!! Alla tre rätter såg förövrig otroligt goda ut. Det är skoj att kika runt i alla matbloggar och se vad det har ätits på nyårsafton! =)

Pinglan sa...

Oj, vad smarrigt det ser ut. Kommer absolut att prova det här någon gång. God fortsättning på det nya året!

Remsan sa...

Ser desserten så där god ut så får det vara hur många moment det vill ;-)

Systrarna Yster sa...

Galet gott! :)

Systrarna Yster sa...

Galet gott :)

Danielle sa...

Vilken härlig kombination! Allt av det goda ju, kan förstå att den blev populär!

Växelhäxan från norrland sa...

Vilken god mat ni hade på nyår och efterrätten såg ju hur tjusig ut som helst, nästan så man inte vill sätta skeden i den..
Söt suget vinner nog dock skulle jag tro..
Önskar dig en god fortsättning på året och ett gott blogg mat år

Helena Ljunggren sa...

Vilken dessert, den ser supergod ut :)

God fortsättning på det nya året!

Anna sa...

God fortsättning! Det där låter fantastiskt gott! Er nyårsmeny låter också himla god! Kram Anna

Anonym sa...

Vi är helt sålda här hemma. Låter galet gott! Keep it up! :-)
Kram Karin

Ulrika sa...

Detta ser ju supersmarrigt ut - även såhär efter en natts jobb!
God fortsättning på nya året!

Sandra drömkaka sa...

Det här lät helt ljuvligt, måste göras snarast :) !!