25-30 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
3 dl vetemjöl special
ca 10 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 50 g smör
100-150 g riven mandelmassa
några droppar grön karamellfärg
1-2 tsk kanel
Garnering:
2 påsar marsanpulver
3 dl mjölk
1 msk strösocker
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. När vätskan blivit fingervarm (37°) häller du över den i bunken med jästen. När jästen blivit upplöst tillsätter du socker, salt, vetemjöl special och nästan allt mjöl. Arbeta med degen tills den blivit smidig och släpper bunken. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 40 min.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. När vätskan blivit fingervarm (37°) häller du över den i bunken med jästen. När jästen blivit upplöst tillsätter du socker, salt, vetemjöl special och nästan allt mjöl. Arbeta med degen tills den blivit smidig och släpper bunken. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 40 min.
Rör den rivna mandelmassan med rumstempererat smör och kanel till en smet. Färgsätt med den gröna karamellfärgen.
Mjöla ett bakbord och knåda degen. Dela den i två bitar. Kavla ut till en rektangulär platta och bred ut ca hälften av fyllningen över hela plattan. (Gör mer fyllning till nästa bit om det inte räcker.) Lägg över halva sidan på den andra så plattan blir hälften så stor. Kavla ev lite på plattan. Skär ca 2 cm långa remsor och skär dem i mitten så de liknar ett par byxor. Snurra dem i ändarna och lägg dem så de ser ut som en knut på en bakplåt. Låt dem jäsa övertäckt men bakduk ca 40 min.
Under tiden gör du garneringen. Rör ut marsanpulvret i mjölken i en kastrull på spisen och rör tills det bildas en tjock kräm. Låt den svalna tills bullarna är färdigjästa.
När bullarna jäst färdigt klickar du ut vaniljkrämen i mitten på bullen (du får kanske trycka till lite i mitten så det blir en grop). Pensla med ägg över hela bullen och strö över pärlsocker runt om på bullen. Grädda mitt i ugnen ca 8 min i 250°. Låt svalna på galler under bakduk.
7 kommentarer:
De såg inte helt fel ut :)
Mums med en kopp kaffe till !
Bullar tenderar att ha väldigt kort livslängd...=)
oj mums! det där såg inte illa ut! :p
Vilka underbara bullar!!!
Häftigt med karamellfärgen..
Ha det "dejligt" i Danmark! :)
Oh vilka tjusiga bullar du bakat! Ser så goda ut! Måste gå och ta mig en till bulle nu bara för det.. haha :-)
Oj vad smarriga dessa såg ut. Verkligen jättegoda.
Ha en bra dag!
Dom blev jättegoa! Jag hade lite kardemumma i degen också. Namnam.
Skicka en kommentar