fredag 27 mars 2009

Ost- och broccolisoppa med

Ost- och broccolisoppa är ju bara så gott, alla i familjen smaskade och åt och M uttryckte lite lyriskt att denna soppa minsann skulle få 100 poäng, så antar att det smakade. E som krånglar lite från och till med maten rynkade skeptiskt på näsan åt den lite gröna soppan och visade bestämt att det där tänker jag inte äta och puttade undan tallriken. Men efter lite mutor tog han första skeden och sedan slank resten ner av bara farten =). Quesadillas är ett toppentillbehör till soppa och dessa är lite sting i och det passade fint ihop med soppan.

4 pers

200-300 g färsk broccoli
1 gul lök, finhackad
1 msk matolja
9 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
3 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
3-4 msk vetemjöl
ca 1 dl grevéost, riven
ca 40 gram parmesanost, riven
salt och peppar
Quesadillas:

4 tortilla
1 dl creme fraiche
½ dl riven ost
½-1 msk parmesanost, riven
½ tsk sambal oelek
salt och peppar

Skär broccolin i "buketter". Skär bort det nedersta av stjälken och kasta. Skiva stjälken. Koka broccolin i lättsaltat vatten i ca 2 minuter.
Hacka lök och fräs den i olja i en kastrull. Tillsätt vatten, mjölk, grädde och buljong. Låt det hela koka ihop under 3-4 minuter. Red av med mjöl utrört i lite vatten.
Rör ner den rivna osten och låt den smälta under omröring. Lägg i broccolin i soppan. Smaka av med salt och peppar. Mixa soppan lite smabbt med en stavmixer. Servera soppan rykande varm med en klick creme fraiche och quesadillas.

Quesadillas: Blanda creme fraiche, ostarna och sambal oeleken. Smaka av med salt och peppar. Bred ut smeten på två av tortillabröden och lägg dom andra två över. Tryck till. Hetta upp en stekpanna och lägg i en quesadillas åt gången, stek på båda sidorna till dom fått fin färg. Skär upp i 8 bitar.

3 kommentarer:

Fias kastruller sa...

Quesadillas har jag aldrig provat men det låter verkligen gott till soppa. Ska försöka komma ihåg det till en kommande soppa! /Sofia

Veronica sa...

Oj vad gott det lät med broccolisoppa, får nog ta och göra det själv, älskar verkligen broccoli!!
Quesadillas är jättegott, gör det ibland som drinktilltugg, framför tv:n eller som aptitretare, hur lätt som helst!

Kalasgott sa...

Älskar den här typen av soppa! Mums!