fredag 10 april 2009

Sirapsrutor

Mjuka, luftiga och framförallt jättegoda brödrutor. Inte heller helt fel att dom är lättbakade.

ca 30 st

5 dl mjölk
50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
12-13 dl vetemjöl special

Värm mjölken till 37 °. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör till jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, minst 5 minuter i maskin.

Jäs under bakduk ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225°.

Ta upp degen och arbeta den på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en ½ cm tunn kaka. Skär varje del i 14-16 bitar.
Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.

Om man vill ha dom lite högre och luftigare, låter man dom jäsa ytterligare ca 20 minuter, då blir dom som på bilden. Vill man ha dom åt det plattare hållet skickar man in dom direkt i ugnen.

Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

11 kommentarer:

Carro sa...

Det lät väldans goda :) Mums med smör och en skiva ost .. Jag är såå dålig på att baka bröd, köper alltid (A)
Får nog baka lite till veckan, då har jag inte alls mycket inplanerat ..Ha en fortsatt fin Påsk helg :)

Ulrika sa...

Kikar bara in och önskr en Glad Påsk!
Bröden ska jag testa... Jag gjorde både kokostoppar och kladdkakemuffins härom dan, mmmmums!! Hihi attans att jag hittat till din blogg! (skojar!)

Kram /Ulrika

kardemummagumma sa...

Men ååh att få hugga tänderna i dom där.. helt oemotståndliga!!

Leila bakar... sa...

oj de där såg riktigt fluffiga och mumsiga ut!

Anonym sa...

Tänkte baka bröd imorgon, kansek testar dessa.

Karin
Rosa maränger.blogg.se

kryddburken sa...

Vilken toppenrecept! Enkelt och ser fruktansvärt goda ut också! Får se om jag ger mig på detta imorgon, om inte solen lockar ut oss i fin-vädret! :-D

Carro sa...

Jag gjorde dem igår ! Mums vad göttiga .. Tack för receptet !

Peter sa...

Hejsan

grymt bra recept. Har letat efter ett bra recept på t-kakor. Vill även passa på att tipsa om att blanda i 3/4 msk med stött kardemumma i degen. Variar och gör det varannan gång. Testa det.

Tacka för ett bra recept.

//Peter

Hallon & Blåbär sa...

Peter: Kul att du gillar brödet. Ja, kardemumma i kanske man skulle prova.

Bakrecept kakor bullar recept scones bakverk sa...

Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på här i hemmet!
Fin blogg du har förresten, Kram!
Kokostoppar cocostoppar recept

Cizzi sa...

Testade att baka dessa nu i kväll och jag säger bara "Oh my.." vad goda de var! Och dessutom lättbakade!! Kanonrecept!