ca 35 st
150 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl vit sirap
½ tsk salt
1 ägg
5 dl mjölk
50 g jäst
50 g jäst
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
1 ½ dl florsocker
2 msk malen kanel
2 msk marsánpulver
Garnering:
1 ägg
pärlsocker
1. Rör matfett, sirap och salt vitt och poröst. Rör ner ägget.
2. Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt den ljumma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.
3. Klicka ner ett par matskedar av matfettsblandningen i bunken. Blanda ner 10 dl av mjölet och arbeta samman till en ganska slät men lös deg. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila ca 30 minuter.
4. Fyllning: Rör samman alla ingredienser till en slät massa medan degen vilar.
5. Tillsätt resten av matfettsblandningen till degen och blanda ner det sparade mjölet, eller så mycket att degen är blank och smidig efter knådning.
6. Stjälp ut degen på mjölat bakbord och kavla ut en rektangulär platta. Bre på fyllningen och rulla samman.
7. Skär upp rullen i skivor och lägg över dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, eller ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225-250 grader.
8. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och strö sedan över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Lägg på galler under bakduk.
Eftersom jag tyckte det verkade lite omständigt och faktiskt opraktiskt att efter jäsning jobba in resten av smörblandningen och mer mjöl (punkt 3 och 5) valde jag att klicka i all smörblandning och mjöl direkt i punkt 3, vilket funkade alldeles perfekt, dock fick degen en lite längre 1:a jäsning, min jäste nog 1 timme ungefär på första jäsningen, andra jäsningen precis som i punkt 7.
16 kommentarer:
Alltid bra att variera recepten lite. Bekymret som jag känner det är att det är så svårt att komma ihåg exakt hur man gjorde eller vad det var man bytte ut till nästa gång då man ska upprepa dethela:-) Men nu har jag ju bloggen att "anteckna" i!
Kul med marsanpulvret...håller med skogshuset, kul med lite annorlunda kanelbullerecept.
Vilket spännande recept. Kanske får testa det nästa gång jag bakar Kanelbullar. Det är ack så gott :) Med ett glas iskallt mjölk, Mmm !
Hoppas ni får en solig & fin söndag
Kram
Oh tack det vars å roligt att få dekorera den lite & gud så gott :)!
Vad sugen jag blev på kanelbullar,då jag såg din bild mums! Nybakat är det underbaraste! Hmm kanske skulle baka vaniljbullar snart :)
Gott och annorlunda med marsanpulver. Måste prova:)
kram Lallis
mmm, en nybakad kanelbulle skulle sitta fint! jag håller med de andra, så roligt med en liten variation av klassikern! :)
Hej Jessica! Grattis, du är en av vinnarna i min och Arombodens tävling där man kunde vinna choklad och te! Maila mig din adress till jenniebenjaminsson@hotmail.com så skickas vinsten till dig så snart som möjligt! :-)
Kram, Jennie.
Kanelbullar är verkligen gott! Allt för länge sen de blev gjorda.. :)
Spännande recept! Kanelbullarna som vi bakade är redan uppätna.. Vi borde baka en till större sats och frysa in snart..
Dom låter verkligen jättegoda, de måste jag prova ska nog baka nästa helg. Hoppas du får en riktigt skön vecka! Kram
Å va goda de såg ut och med marsanpulver, blir det vaniljsmak då eller?
Bullar! väldens bästa fikabröd.
åh, vad sugen jag blev på nybakta kanelbullar ;)
är på jakt efter nåt smaskigt efterrättsrecept och funderade lite på din daimpaj (som fanns ganska långt tillbaka i bloggen) en liten fråga bara...i receptet är det med 2 dl matlagningsyogurt, men den nämns aldrig i beskrivningen sen? är den tänkt att serveras till pajen eller?
/Mia
Åååh låter ju jätte goda. Ska testa det någon gång. Ha en bra dag!
Svar angående Daimpajen.
Yoghurten är ska serveras bredvid, men man kan lika gärna servera lätt vispad grädde till den. Såg att jag varit otydlig men ska rätta till receptet. Kommer lägga fram den i bloggen senare idag eftersom jag blev sugen på den och har bakat en idag, så det kommer även en bild.
Tack för att du tog upp det!
jaha är det därför du har pulvret i den, va smart det borde jag prova nästa gång jag bakar bullar!!
Skicka en kommentar