fredag 23 januari 2009

Benfri kotlett med hemmaslagen bearnaisesås


Jaha, då var det dags för en födelsedag i familjen igen och idag är det jag som dessvärre jag som fyller, hela 30 år. Åren bara flyger iväg tycker inte det var längesen man gick ur gymnasiet, för att inte tala om att man nästan inte satt sin fot på jobbet på 3 år för man är föräldraledig och att det faktiskt närmar sig att återgå till jobbet igen, men inte förrän efter sommarn ska jag tillbaka.

Men jag kan nog inte påstå att jag har nån åldersnoja än och inte har jag hittat några rynkor eller gråa hår heller så det är lugnt att fylla 30.

Idag blev det fläskytterfilé med bearnaisesås och friterad potatis. Sååå gott med egen bearnaisesås.

4 pers

benfri kotlett
salt, peppar och grillkydda
Bearnaisesås:
300 g smör
1 liten gul lök
1 dl dragonvinäger
10 st vitpepparkorn
2 persiljestjälkar
estdragon eller torkad dragon
3 äggulor
färsk persilja
torkad dragon
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in köttet med kryddorna och lägg på i en ugnssäker form, häll i lite vatten på botten av formen. Stick in en stektermometer i köttet, när den kommer upp i en innertemp på 75 grader är köttet klart.

Bearnaise: Smält smöret i en kastrull. Skumma av och låt de grumliga restprodukterna sjunka till botten. Låt smöret svalna något och ta vara på det klara smöret. Finhacka löken.
Koka samman vinäger, lök, vitpepparkorn, persiljekvistar och dragon tills ungefär 1/3 av vinägern kokat bort. Sila blandningen och ta vara på vätskan.
Vispa äggulor och vinägrettreduktionen över vattenbad till en skummig kräm. Tag av från värmen och tillsätt det skirade smöret droppvis under konstant vispning. Gärna med elvisp. Såsen skär sig om det blir för varmt.
Finhacka persiljan. Vänd ner persiljan och dragonen i såsen. Smaka av med salt och peppar.

4 kommentarer:

Nadja sa...

Ett stort grattis på 30-årsdagen från mig.

Grattis!
Nadja

PS! Ser supergott ut

Fröken Dill sa...

Massa grattis!!
Hemgjord bearnaise är jättegott. Jag har gjort sådan många gånger men när jag skulle försöka briljera på en kurs i gourmetmatlagning för några år sedan lyckades jag få den att skära sig. Typiskt!
Hälsningar från fröken Dill

Silva sa...

Grattis :)

Hemmaslagen bearnaisesås är det godaste som finns, man behöver nästan inga tillbehör :P

Jennie sa...

Mums! Bearnaisesås är en av mina absolut favoriter!
Och grattis i efterskott!! :-)