måndag 12 januari 2009

Bröd med linfrö

Jag har hittat ett bröd som jag tycker är toppengott, hamnar nog som nr 1 av mina hembakade bröd jag gjort hittills. Enkelt recept med lagom mycket ingredienser.

2 bröd

50 jäst
5 dl fingervarmt vatten 37 grader
1½ tsk salt
1 msk honung
2 msk matolja
1 dl krossade linfrö
13-16 dl vetemjöl

Blanda ut jästen med det ljumma vattnet, rör i salt, honung, olja och linfrö. Blanda ner mjöl, men inte hela mängden på en gång. Se till att arbeta degen ordentligt. Knåda degen i maskin ca 5 minuter eller för hand ca 15 minuter. Degen ska vara smidigt och släppa kanterna. Jäs degen i ca 1 timme i rumstemperatur med bakduk eller plastfolie över bunken. Baka ut 2 stora bröd, jag la mina i brödformar. Jäs i rumstemperatur i ytterligare 1 timme. Värm ugnen till 200 grader. Ställ in bröden i mitten av ugnen och grädda 20-25 minuter. Knacka brödet i botten, låter det ihåligt är det färdigt. Låt nu brödet vila en stund under bakduk.

11 kommentarer:

Jennie sa...

Det ser toppenfint ut! :-)

Nadja sa...

Japp, det är supergott med linfrö i brödet.

Fröken Dill sa...

Det lät som ett jättegott bröd och lagom lätt att baka.

Många söndagshälsningar från fröken Dill

Mor-Mia sa...

Detta bröd låter supergott. Var på jakt efter ett nytt bröd att baka imorgon, så det här blir perfekt!

Hälsningar Mia

Anonym sa...

Nu står brödet på jäsning. Har bakat brödet tidigare och tycker det är enkelt o gott. Idag provade jag med pumpa- o solrosfrön istället för linfrö, lite variation.

Men en fråga. Har du din ugn inställd på varmluft eller vanlig?

Bakliga hälsningar Leila

Hallon & Blåbär sa...

Hej Leila!
Kul att du gillar brödet, kan tänka mig att det blir riktigt gott med pumpa och solrosfrön.

Jag kör inte med varmluft utan med vanlig ugn.

Mia-En bondhustrus godispåse sa...

Jag bakade detta igår och det var ju kanongott.

Skriver lita kort om det på min blogg. Länkar till dig!

Mia sa...

Bakade detta igår och det var ju supergott.

Skriver lite kort om det på bloggen men länkar till dig vad gäller receptet.

Anonym sa...

Hej! Jag tänkte baka detta bröd någon dag. Funkar det med hela linfrön också? /Elin

Hallon & Blåbär sa...

Hej Elin! Visst funkar det fint med hela linfrö med.

Lycka till med baket!

Josefine sa...

Väldigt fint bröd! Bakade två limpor i dag och gjorde toast, blev jättegott. Min sambo älskade det också, speciellt eftersom det blev så fluffigt och fint.