onsdag 18 mars 2009

Härligt bröd med "Salladsmix"

Detta toppengoda bröd bakade jag igår. Luftigt bröd med solroskärnor, pumpakärnor och pinjenötter. Jag tycker verkligen ni ska testa detta brödet, men tänk på att arbeta det länge.

2 limpor

5 ½ dl vatten
50 g jäst
3/4 dl mörk sirap
1-1½ tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special
ca 4 dl fint rågmjöl
1-2 dl Risenta Salladsmix Klassisk

Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt sirap, salt, vetemjöl special och rågmjöl.

Arbeta degen på medelfart i maskin i 12 minuter. Tillsätt salladsmixen och arbeta degen ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa i 60 minuter.

Ta upp degen och dela den i två delar. Forma till två limpor. Strö över lite vetemjöl. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Snitta ytan lätt (längs med brödet) med en vass kniv.

Låt jäsa ytterligare i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 210 grader.

Grädda limporna i nedre delen av ugnen 25-35 minuter.

Ett litet tips är att spreja in lite vatten med en blomspruta i ugnen några gånger under gräddningen. Ångan som bildas ger brödet en härligt frasig yta.

7 kommentarer:

Växelhäxan från norrland sa...

Såg gott ut, alla recept du har lagt in ser goda ut.
Vill hem och äta middag..Hungrig..
Ska pröva att göra dina köttfärsbiffar med ost och skinka emellan i morgon.
Vi hörs

Anonym sa...

tack så supermycket för chokladboken! ett underbart tillskott i min chokladboks samling :)

Anonym sa...

Ser väldigt gott ut, härligt med blandade fröer etc i med!! :-)

Anonym sa...

Mmm det här ser & låter riktigt gott!
En go´ blandning av fröer i & salladsmix, mums : )

Kristina sa...

Vet inte om jag är galen, men hur vet man hur mkt av fröna man ska ha i limpan, hittar inget om det i receptet?

Hallon & Blåbär sa...

Svar till Kristina: Jag använde en färdig mix från Risenta där det var solrosfrö, pumpakärnor och pinjenötter i, annars går det ju bra att blanda en egen frömix om man vill.
Använde 1-2 dl av Risenta salladsmixen.

Kristina sa...

Ahhh nu fattar jag vad Risenta är =) Trodde det bara var en krydda. Tack så mkt.