2 limpor
5 ½ dl vatten
50 g jäst
3/4 dl mörk sirap
1-1½ tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special
ca 4 dl fint rågmjöl
1-2 dl Risenta Salladsmix Klassisk
Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt sirap, salt, vetemjöl special och rågmjöl.
Arbeta degen på medelfart i maskin i 12 minuter. Tillsätt salladsmixen och arbeta degen ytterligare 2 minuter. Låt degen jäsa i 60 minuter.
Ta upp degen och dela den i två delar. Forma till två limpor. Strö över lite vetemjöl. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Snitta ytan lätt (längs med brödet) med en vass kniv.
Låt jäsa ytterligare i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 210 grader.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen 25-35 minuter.
Ett litet tips är att spreja in lite vatten med en blomspruta i ugnen några gånger under gräddningen. Ångan som bildas ger brödet en härligt frasig yta.
7 kommentarer:
Såg gott ut, alla recept du har lagt in ser goda ut.
Vill hem och äta middag..Hungrig..
Ska pröva att göra dina köttfärsbiffar med ost och skinka emellan i morgon.
Vi hörs
tack så supermycket för chokladboken! ett underbart tillskott i min chokladboks samling :)
Ser väldigt gott ut, härligt med blandade fröer etc i med!! :-)
Mmm det här ser & låter riktigt gott!
En go´ blandning av fröer i & salladsmix, mums : )
Vet inte om jag är galen, men hur vet man hur mkt av fröna man ska ha i limpan, hittar inget om det i receptet?
Svar till Kristina: Jag använde en färdig mix från Risenta där det var solrosfrö, pumpakärnor och pinjenötter i, annars går det ju bra att blanda en egen frömix om man vill.
Använde 1-2 dl av Risenta salladsmixen.
Ahhh nu fattar jag vad Risenta är =) Trodde det bara var en krydda. Tack så mkt.
Skicka en kommentar