tisdag 24 mars 2009

Vegetariska burgare med mos

Då har jag äntligen gjort det. Lite pinsamt nästan att erkänna men detta är nog den första vegetariska rätt jag gjort här hemma, om man räknar bort soppor förstås.

Har länge varit sugen på att göra veg burgare, för dom man ätit ute är ju smarriga. Så när Unga morsan hade gjort linsbiffar frågade jag om receptet skulle gå att använda som grund till burgare om man lade till lite mer grönsaker. Hon tyckte nog det lät intressant för hon fixade till ett recept, det bugar och bockar jag för.

Här kommer min variant och jag måste säga att jag blev väldigt nöjd, minst lika god som dom man kan äta ute. Så dessa kommer vi definitivt göra igen.

ca 8 burgare

3 potatisar
2 morötter
ca 100 g broccoli
ca 5 cm purjolök, finhackad
1 liten gul lök, finhackad
½ pkt röda linser, Go green
½-1 dl vetemjöl
1 ägg
½ dl ströbröd + extra till paneringen
salt och pepparkrydda

Häll upp linserna i ett durkslag och skölj dom och låt rinna av.

Skär potatis, morötter och broccoli i små bitar. Koka dom under lock 5-10 minuter. Häll av vattnet och lägg över i en bunke. Mosa lätt, det får gärna vara lite småbitar kvar i. Blanda i purjon, löken och linserna.

Blanda i vetemjöl, ägg och ströbröd, smeten ska vara rätt kladdig men ändå formbar. Smaka av med salt och peppar. (Man kan hoppa över ägget om man vill, men miska då mängden mjöl och ströbröd). Rulla till runda bullar som du sedan med lätt hand plattar till. Kan vara lite kladdigt men blir bra när paneringen är på.

Blanda ströbrödet till paneringen med lite grovmalen svartpeppar. Panera biffarna i ströbrödet och stek på medelvärme tills dom fått fin färg.

Till detta hade vi mos, hamburgerbröd, hamburgerdressing, sallad, tomat och lök.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det var så lite så. Kul att ni tyckte om dom! Ska nog prova din version också faktiskt, gott med potatis i. :)

Anonym sa...

Ser mumsigt ut..det måste jag prova. Gillar veg.mat!!
Ha det bra!
KRAM
Birgitta

Anonym sa...

Den såg jättegod ut, måste testas nån gång : ) !

Jag bakade klart brödet innan middagen idag & resultatet blev ljuvligt gott!
Kan tipsa dej om att baka det är helt klart värt tiden, jättegott : )!

Anonym sa...

Vad gott med veggoburgare! Ett jättebra alternativ som jag också vill testa någon gång!

Må så gott/Mimmi

Anonym sa...

Linsburgare, så gott det ser ut! Roligt med lite vegetariska alternativ! Hoppas du haft en trevlig helg!

Sarah sa...

Kokar du linserna också?
Kunde inte se det,eller du kanske hade förkokta?

Sarah sa...

Kan man inte använda matberedare o mixa?

Hur mycket rekomenderar du av mjöl o ströbröd uyan ägget?