2 limpor
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2-3 msk socker
1 ägg
15-16 dl vetemjö
Garnering:
sesamfrö eller vallmofrö
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, ägg och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 30 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 4 delar och forma dem till längder. Tvinna ihop dem två och två. Lägg dem i smorda formar eller på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 min.
Värm ugnen till 200-225°. Pensla bröden med vatten och strö över vallmo- eller sesamfrö. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Stjälp upp bröden ur formarna. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Tips: Jag sprayar vatten på brödet med en blomstersputa ist för att pensla, tycker det är lättare och risken för att brödet ska bli fult och sjunka ihop för man penslar lite för hårt försvinner.
8 kommentarer:
Väldigt fint bröd du har bakat! Ska spara receptet så att jag med kan baka det! :-)
OH, vad fint det blev! så höga blia ldrig mina bröd (därför har jag lagt av att baka de!)Men hade man fått fram så finabröd - ja då hade jag inte gjort annat än baka!
Härligt! Har aldrig testat att baka eget rostbröd, men nu kan jag göra det! Gott med lemoncurd som jag snöat in på för tillfället.
Jättefint bröd! :) Högt blev det verkligen...
Vad fina dom blev..
Tror nog att jag måste pröva att göra dessa bröd..
Är ju en fransk/rost fantast..
Här lyser solen idag, typiskt att man jobbar bara..
Mvh
Det måste jag ju bara prova:)
/Lallis
men oj va fint det blev, ser himla proffsigt ut! Tycker annars det är svårt att få bröd riktigt fina till utseendet, även om de oftast smakar gott. =)
Ett alldeles underbart bröd som blir lika bra oavsett hur många gånger man bakar det :-)
Provade att ha i lite riven morot och det blev superbra!!!
Tack för ett toppenbra recept!
Skicka en kommentar