torsdag 30 oktober 2008

Deg 1:
3 dl vatten
50 g jäst
6 dl rågsikt
Deg 2:
2 dl vatten
2 msk olja eller flytande margarin
1½ tsk salt
6-8 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special





Den lilla "fördegen" och den långa jästiden gör att smakämnen hinner bildas och därmed blir brödet godare.



Deg 1: Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt rågsikten och arbeta ihop till en deg.
Jäs degen övertäckt ca 1 tim.



Deg 2: Blanda den jästa degen med ljummet vatten, fett, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg.
Jäs degen övertäckt ca 1 tim.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar. Forma dem till runda eller avlånga bröd. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Jäs utan bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 200°C.
Skär några snitt med vass kniv eller rakblad tvärs över brödet eller gör ett snitt längs med det avlånga. Pensla med vatten och strö över lite rågsikt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt brödet kallna på galler utan bakduk.