fredag 24 oktober 2008

Rödlöksfocaccia

50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
250 g kesella
4 dl durumvetemjöl
9-10 dl vetemjöl
Fyllning:
2 rödlökar
3-4 msk olivola
½ dl svarta oliver utan kärnor
1 msk färsk rosmarin
1 tsk flingsalt

1. Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt saltet, oljan, kesellan och större delen av mjölet. Arbeta degen tills den känns smidig. Den ska vara ganska lös. Låt jäsa i 60 minuter.
2. Häll ut degen på bakpapper i en långpanna. Tryck ut den med mjölad hand och låt jäsa ca 30 minuter.
3. Sätt på ugnen på 225 grader. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i oljan på svag värme. Låt svalna.
4. Grovhacka oliverna. Lägg ut löken och oliverna på degen. Tryck ner dom i degen med fingertoppana nästan igenom degen så det bildas gropar. Ringla oljan som är kvar i pannan i pannan över degen. Strö över rosmarin och salt.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och skär i fyrkanter.

Passar bra till soppa eller sallad.

Inga kommentarer: